Det har vært en rolig påske så langt, opplyser Røde Kors. De har vært ute på tilsammen 19 henteoppdrag i Midt-Norge. Ett i Møre og Romsdal, fem i Nord-Trøndelag og tretten i Sør-Trøndelag. Dette er bare en tredjedel så mange oppdrag som i fjor.

- Det er sen påske i år. Mange oppholder seg i byen, eller på sjøen. Og det har ikke vært så bra vær fram til nå, sier vaktleder Unni Slettvold på infosentralen til Røde Kors i Gol til adressa.no.

Brudd og småskader

Røde Kors har behandlet tilsammen 20 skader. Seks i Møre og Romsdal, tre i Nord-Trøndelag og elleve i Sør-Trøndelag.

- Det er brudd og småsår det er mest av. Både i skibakken og ute i terrenget, sier Slettvold.

Når de er ute på henteoppdrag kan det gjelde både fall i skiløypa, sykdom på ei hytte eller steder der ambulansen ikke kommer fram.

Rundt 1000 personer i hjelpekorset er i beredskap i påsken. Der det ikke er snø, sitter de i beredskap hjemme. Beredskapen flyttes etter der folk er.

- Bruk solkrem

Det er meldt sol og temperaturer opp mot 12 grader i store deler av trøndelagsfylkene de siste dagene i påsken. Slår langtidsvarselet til, er vi inne i en godværsperiode som varer frem til neste fredag. Røde Kors forventer at godværet fører til at antall oppdrag tar seg opp.

- Det er jo slik at når det er fint vær, så påvirker det statistikken, sier Slettvold, som også oppfordrer folk til å passe seg for sola.

- Bruk solkrem. Det er veldig skarp sol nå, legger hun til.

- På fjellet er strålingen nesten som på sommernivå fordi refleksen fra snøen gjør at det forsterkes. I tillegg til å smøre alle kroppsdeler som ikke har klær på, er det ekstra viktig å beskytte øynene i påsken, så bruk også solbriller, sa seniorforsker Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern tidligere i april til Aftenposten.no. Da var det ventet moderat til sterk stråling på fjellet og steder med snø i påsken.