Selv garvede fjellfolk måtte medgi at det var litt hustrig da det flere kilometerlange 17. mai-toget startet, men selv regnet la ingen demper på festen på Dovrefjell.  Og om det kan være en trøst: Da 150 års jubileet ble markert på Hjerkinn i 1964 så snødde det.

Aldri før har det vært samlet så mange sivilister på Dovrefjell, men arrangørene hadde logistikken i orden – og arrangement fløt fint. Over 5000 mennesker markerte jubileet for Grunnloven, der barne- og folketogene fra Dovre, Oppdal og Folldal ble forent ved veiskillet på E6 på Hjerkinn.

Tidenes største 17. mai tog

- Dette er en stor dag. Det er lagt ned et stort arbeid fra mange, sier Per Arnold Bakke, varaordfører i Dovre, som bor på Hjerkinn.

- Jeg aner ikke hvor langt 17. mai-toget var, men noe så stort som dette har vi aldri sett før på disse kanter av landet. Det er virkelig imponerende at tre kommuner kan gå sammen om et slikt arrangement.

Fra den store scenen på Hjerkinn var det klar velkomsttale fra Imre Aalbu, Eiliv Vole Angård og Lars Olsen Krokmoen, som representerte framtida fra de tre kommunene. Historien om Harald Dovrefostre fortalte Toralv Maurstad og Beate Eriksen.

- Hvor er du, Dovre? ropte Maurstad og fikk et rungende svar fra festfolket.

Dannet broderlenke

Hovedtale for dagen holdt Ola Borten Moe, som vektla inkludering i sin tale.

- Hvordan vi klarer å ta i mot og inkludere alle de som har flyttet hit og som kommer til å gjøre det, hvordan vi sikrer rike muligheter til alle som bor i Norge framover, hvordan vi sikrer reell frihet i en tid der teknologien sprenger alle grenser, hvordan vi bevarer og utvikler 17. mai som en åpen og tygg nasjonal feiring av alt vi er glade i og stolte av, avgjør om vi har like mye å feire om 50 og 100 år, sa Borten Moe.

Han talte om Dovrefjells betydning i Norgeshistoren – og med blikket mot Snøhetta kommenterte Borten Moe også diskusjonen rundt Stetind eller Snøhetta som Norges nasjonalfjell.

-  Du kan ikke vedta noe som allerede er, sa Borten Moe til stor applaus fra folkemengden. Han fikk også folkemengden med på å danne en broderlenke, skulder ved skulder og si eden: ”Enige og tro til Dovre faller”. Før barnelekene satte i gang sang det største blandakoret som noen gang har vært på Dovrefjell nasjonalsangen.

Ola Borten Moe talte om Dovrefjells betydning i Norgeshistoren – og med blikket mot Snøhetta kommenterte Borten Moe også diskusjonen rundt Stetind eller Snøhetta som Norges nasjonalfjell. - Du kan ikke vedta noe som allerede er, sa Borten Moe til stor applaus fra folkemengden. Foto: Tommy Fossum
Tradisjonen er til for å tas vare på. På Hjerkinn fikk barne også prøve seg på sekkeløp. Foto: Ludvig Killingberg jr.