I vår fikk AtB krass kritikk fra fylkestinget etter å brukt 125 millioner kroner mer enn de fikk tildelt av politikerne i 2013.

Allerede da varslet det fylkeskommunale aksjeselskapet millionkutt gjennom endret rutetilbud. Nå er endringene klare.

- Økonomien krever at vi gjør dette. Vi har jobbet hardt for gjennomgår absolutt hele rutetilbudet, inkludert buss og båt i både by og region. Målet er et best mulig tilbud innen de rammene vi har, sier markedssjef Grethe Opsal i AtB.

- Mange ruter vil bli berørt, men vi håper at de endringer vi gjør gir minst mulig påvirkning for de reisende, legger hun til.

Lengre sommer

* Sommerrutene i Trondheim, som gjelder fra 23. juni, vil bli utvidet med én uke. Dermed vil det bli redusert busstilbud under studie- og skolestart i uke 33.

SE OGSÅ: Her er sommerrutene til AtB

- Det blir ikke like mange avganger denne uka, men vi vil sette inn ekstra kapasitet her, sier plan- og driftssjef Harald Storrønning i AtB.

Noen av endringene i Trondheim er allerede innført, deriblant på rute 16, 8 og 38. Sistnevnte har blant annet halvert tilbud. Disse endringene videreføres.

AtB sparer også penger på å utsette oppstarten av rute 17, som skal gå på tvers av byen fra Halset til Dragvoll, til august. Ruta skulle egentlig ha vært operativ i januar.

Til sammen håper selskapet på spare på 11 millioner kroner på dette.

Fjerner ruter

I fylket for øvrig blir endringene større. Årsaken er et AtB hadde er merforbruk på 50 millioner kroner her ved inngangen til året. Nå skal de spare 19 millioner med følgende tiltak:

* Lokalruta mellom Hessdalen og Ålen forsvinner.

* På noen ruter, deriblant buss til Fjellværøya og strekningen Åfjord-Stokksund, vil det bli lagt opp til bestillingskjøring på enkelte avganger i helgene.

- Dette er for å spare kilometer og miljø. I stedet for å kjøre tomme busser, vil vi kjøre ved behov, sier Storrønning.

På enkelte strekninger vil det bli reduserte og endrede avganger.

Spleiselag

* Rute 310 mellom Trondheim og Orkanger vil få reduserte avganger på kveld. Det vil fortsatt være timestilbud på denne strekningen, men da i korrelasjon med rute 410.

* Lørdagsruta Rissa-Trondheim vil bli slått sammen med Osen-Trondheim. I tillegg blir det et kutt i tilbudet mellom Oppdal og Støren.

- Dette har vi sett i sammenheng med togtilbudet, som går på samme strekning, sier Grete Opsahl.

Noen gode nyheter er det også: Hurtigbåtavgangene mellom Trondheim og Vanvikan opprettholdes ut året, til tross for at AtB skal spare fire millioner kroner på hurtigbåttrafikken.

Nord-Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Leksvik og Rissa kommune spytter nemlig inn 580 000 kroner for å dekke opp avganger som AtB egentlig har fjernet.

Høyere tilfredshet

Harald Storrønning og Grethe Opsal fremholder at arbeidet med de nye rutene har vært tid- og ressurskrevende.

- Vi har i hovedsak lagt billettstatistikk til grunn, og i tillegg har vi hatt dialog med operatørene og informert de ulike kommunene. Vi klarer dessverre ikke å gjøre alle til lags, men vi har forsøkt å tilpasse tilbudet til naturlige krav knyttet til jobb- og skole, sier Opsal.

AtB har gjort mange ruteendringer i løpet av det siste året, og sist i januar, da selskapet overtok ansvaret for hurtigbåttrafikken. Kundetilfredsundersøkelser viser imidlertid at kundene var mer fornøyd i april i år enn i oktober i fjor, fremholder selskapet.

Også på regionnivå har kundetilfredsheten økt fra 72 til 74 poeng, ifølge Opsal.