– Dette er en alvorlig tiltale. Det er sjelden vi ser saker av så alvorlig karakter med en så ung gjerningsperson.

Det sier statsadvokat Kaia Strandjord. Ifølge tiltalen skal 16-åringen, fra en kommune i Sør-Trøndelag, også ha truet jenta med at han skulle slå henne i hjel, skyte henne og drukne henne om hun fortalte noen om voldtekten.

Nekter straffskyld

Ugjerningene 16-åringen er tiltalt for, skal ha skjedd i fjor sommer. Gutten var på dette tidspunktet 15 år – akkurat over den kriminelle lavalder, mens den fornærmede jenta var 11.

– De to kjente hverandre fra før, og påtalemyndighetens påstand er at dette skjedde i forbindelse med at den tiltalte inviterte jenta til en badeplass. Tiltalte har ikke erkjent straffskyld og har en annen versjon av dette, sier Strandjord.

–Det stemmer at min klient ikke erkjenner straffskyld. Jeg har ingen kommentarer utover det, sier 16-åringens forsvarer, Arve Røli.

Ifølge tiltalen mot gutten tok han tak i jenta, la henne i bakken og sa han var ti ganger sterkere enn henne. Videre skal han ha sagt «ikke gjør motstand» før han, ifølge påtalemyndigheten, med makt overvant jentas motstand og voldtok henne.

Helsesøster varslet

Strandjord opplyser at politiet ble kjent med saken i fjor sommer, etter at faren til jenta anmeldte overgrepet tre dager etter at det skal ha skjedd.

– Faren fikk vite om dette fra en helsesøster. Etter å ha blitt innkalt til helsesøsteren om saken, dro han til politiet og anmeldte, sier Strandjord.

Ungdomsstraff innføres

Når 16-åringen i september må møte i retten og svare på tiltalepostene som går på voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år samt trusler, er den nye ungdomsstraffen trådt i kraft. Fra 1. juli vil nemlig denne straffereaksjon være et alternativ til ubetinget fengsel for ungdommer på 15, 16 og 17 år. Straffen idømmes av retten, men ansvaret for gjennomføringen har konfliktrådene.

Hvis den tiltalte 16-åringen skulle bli dømt, er det imidlertid likevel ikke sikkert at han får ungdomsstraff av Sør-Trøndelag tingrett.

– På grunn av den alvorlige handlingen i denne saken, ligger den på grensen i forhold anvendelse av ungdomsstraff, mener Strandjord.

Det er satt av to dager til straffesaken. Ifølge tiltalen kan bli aktuelt å påstå oppreisningserstatning på vegne av fornærmede.