- Dersom situasjonen ikke bedrer seg merkbart i løpet av få dager, er det aktuelt å sette inn tiltak allerede til neste uke, sier sekssjonssjef Raoul Bierach i Miljødirektoratet.

Det kan bli innført ekstraordinære tiltak både i elvene rundt Trondheimsfjorden, i elver på Nord-Møre og på utsiden av Fosen. Kilenotfisket har ennå ikke startet, men det kan bli ytterligere reguleringer også i dette fisket.

- Innsiget er så svakt at det i en rekke elver ikke vil være noe høstbart overskudd dersom situasjonen ikke bedrer seg raskt, sier Bierach.

Enda verre enn fjoråret

I fjor var innsiget av laks til Trondheimsfjorden svakt. Overvåkningen ved Agdenes viser at årets innsig hittil har vært enda dårligere enn fjorårets.

- Fra elvene rundt Trondheimsfjorden har det kommet svært urovekkende rapporter om dårlige fangster. For å møte den spesielle situasjonen har den lokale forvaltningen i Gaula og Orkla allerede innført pålegg om utsetting av all hunnlaks. Det er prisverdig, og vi skulle gjerne ha sett lignende tiltak andre steder, sier Bierach.

Det er foreløpig uklart hvilke kristetiltak som eventuelt vil bli innført av Miljødirektoratet.

- Hensikten er å redusere uttaket av laks slik at elvene er sikret nok gytelaks til høsten. Men med et fortsatt dårlig innsig er det ikke sikkert at alle elvene får nok gytelaks selv om vi griper inn med tiltak. Det skal mye til for å kompensere en måned med så liten oppgang av laks i elvene. To dårlige år etter hverandre er ekstra ille. Blant de tiltak som er aktuelle er innkorting av sesongen, sier Bierach.

- Kan ikke vente lenge

- Hva er årsaken til at laksen uteblir?

- Vi vet at laksesmolten generelt har dårligere overlevelse i havet. Når det gjelder Trondheimsfjorden, ser det ut til å ha vært store lusepåslag på den smolten som nå skulle ha returnert til elvene som voksen fisk. Dette påpekes i den siste rapporten fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. Noen andre kjente forklaringer i dette området har vi ikke, sier Bierach.

Miljødirektortatet har allerede bebudet en evaluering av lakseinnsiget i uke 27 for å vurdere om det er nødvendig å sette inn krisetiltak fra midten av juli.

- Men slik situasjonen har utviklet seg i flere områder, er det ikke sikkert vi kan vente så lenge med å gjøre noe, sier Bierach.