Bakgrunnen er kraftig svikt i innsiget av laks til Trondheimsfjorden og på Nordmøre hittil i sommer.

– Situasjonen i vassdragene er med få unntak katastrofal, sier sekssjonssjef Raoul Bierach i Miljødirektoratet.

De nye bestemmelsene gjelder fra torsdag 26. juni, og innebærer at all hunnlaks i elvene på Nordmøre, i Sør-Trøndelag og i elvene i Nord-Trøndelag med utløp til Trondheimsfjorden skal gjenutsettes. Fiseksesongen blir forkortet med 14 dager. Bestemmelsene gjelder fisket etter laks, sjøørret og sjørøye.

Bekymret for gytefisken

Sjølaksefisket skulle ha startet 1. juli, men er utsatt til 15 juli. Antall ukentlige fiskedager begrenses.

Innsiget av laks til Trondheimsfjorden og på Nordmøre er enda svakere enn i fjor, som var et dårlig år. Dette gir grunn til stor bekymring for om det er nok gytefisk i elvene.

– Vi har ikke sett tegn til bedring i innsiget i det hele tatt, og kan ikke vente lenger med å gjøre noe, sier Bierach.

Ved fastsettelse av begrensningene har Miljødirektoratet forsøkt å ta avveie hensynet til laksebestandene, og til de positive ringvirkningene av laksefisket både på land og i sjø.

– Men hensynet til bestandene må veie tungt, sier Bierach.

I Orkla og Gaula har den lokale forvaltningen allerede vedtatt at all hunnlaks skal settes ut på bakgrunn av den svake sesongen hittil.

– Det er svært positivt at det er tatt ansvar så tidlig. Vi skulle gjerne sett at det hadde vært innført slike tiltak tidligere også andre steder, sier Bierach.

Dårlig fangst

Norsk institutt for naturforskning (Nina) har evaluert innsiget av villaks. Nina konkluderer med at i alle vurderte vassdrag, har rapporterte fangster vært vesenlig lavere enn hvert av årene i perioden 2009-2012. I de fleste store lakseelvene har fangstene vært lavere eller på nivå med de svake fangstene i fjor.

Les også: Rekordsvak start på laksesesongen i Trøndelag

Også i 2013 innførte Miljødirektoratet ekstraordinære reguleringstiltak i sjø og elv blant annet i Sør-Trøndelag. På tross av dette hadde tradisjonelt gode lakseelver som Orkla og Gaula er minimalt høstbart overskudd, uttaler Miljødirektoratet i en pressemelding.