– De negative konsekvensene på Ørlandet blir så store at det vil tvinge Stortinget til å vurdere basestrukturen på nytt. Å sende en del fly til Bodø vil bøte litt på konfliktene.

- Tvinger fuglene vekk

Leder Magnar Østerås i Fosen Naturvernforening er spesielt opptatt av at det nye flymønsteret og den økte støyen vil være til stor skade for fuglefredningsområdet i Grandefjæra. I et høringsnotat til områdeplan for Brekstadfjæra peker Østerås på at Brekstadfjæra vil bli et retrettområde for fugl når kampflybasen tvinger fuglene på flukt fra Grandefjæra.

– Konsekvensene av støy på beboerne er godt belyst, mens konsekvensene for naturmiljø har kommet lite frem. I tillegg er det store konsekvenser for matjord og fraflytting av gårder og skole.

Østerås trekker også frem at de nye planene i Ørland kommune, blant annet i Brekstadfjæra også berører strandsonen.

Foreslår tobaseløsning

– Brekstad må ikke gjøre samme tabbe som andre fjordbyer har gjort ved å plassere næringsbygg og høye bolighus i strandkanten slik at byen mister sjøkontakten. Det er ikke tatt hensyn til en fremtidig havstigning i ytre strøk av Trøndelag på 77 cm frem til 2100 og en stormflohøyde på 329 cm.

– Du foreslår en tobaseløsning igjen. Hvor sannsynlig tror du det er?

– Jeg tror det vil tvinge seg frem. Vi har hele tiden pekt på de alvorlige konskvensene, og nå kommer det også tydeligere frem i konsekvensutredningene. Jeg mener konsekvensene har vært dysset ned i en tidlig fase.

Byggingen i gang

Direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg mener det løpet er kjørt. De vil allerede i sommer starte utbyggingen av anlegg og anleggsveier på stasjonen.

– På generelt grunnlag kan jeg henvise til konsekvensutredningen som lå til grunn for stortingsvedtaket. Her ble det skissert at den nye kampflybasen kunne bety utløsning av rundt hundre boliger og tiltak på ytterligere hundre hus. Det er det samme nivået vi ligger på i dag.