I juni skrev adressa.no om Rolf og Inghild Karlsen som har klaget på støyen fra naboens haner og høner i fire år. Som nærmeste fastboende nabo til hønsene har de blitt tvunget til å ha propper i ørene for å få sove, ifølge Rolf Karlsen. Han fortalte at hanegalingen har gått på helsa løs, og gitt ham nerveproblemer.

- Jeg er helt utslitt. Da det var på sitt verste, fikk jeg iling i magen som utløste fordøyelsesproblemer og smerter. Vi måtte rømme, og bodde i en campingvogn i en periode. Den eneste løsningen er at naboen må kvitte seg med hanene eller at vi flytter, fortalte Rolf Karlsen til adressa.no.

Satte opp støymåler

Ekteparet sendte inn et klagebrev på hønseholdet til kommuneoverlegen i Hitra allerede i 2011. Etter det har både kommuneoverlege og rådmann i Hitra kommune, Mattilsynet og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag blitt involvert i saken.

Tidligere har Hitra kommune kommet frem til at hønseholdet er lovlig, men ekteparet mente at kommunen ikke tok hensyn til folkehelselovens paragraf 16 hvor det står at forhold ved en eiendom skal stanses dersom det er overhengende fare for helseskade. I mars i år klagde de derfor til Fylkesmannen på kommunens behandling av saken. Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak, og ba dem om å vurdere klagen etter folkehelseloven.

I mai satte Hitra kommune opp en støymåler som målte lyden fra hanene over tid, for å vurdere om støyen medførte en helserisiko. Nå foreligger kommunens konklusjon:

«Husdyrholdet vurderes å ha et begrenset omfang, og Hitra kommune vurderer at retting kan kreves ut fra at ulempene ved slik retting står i et rimelig forhold til forventa helsesmessig gevinst i den aktuelle saken. Ut fra disse vurderingene pålegges eier å holde alle haner innendørs mellom kl 21.00 og 09.00.»

Hvis dette ikke er mulig, bes eier om å avvikle haneholdet, står det i vedtaket.

Kommunens vurderinger

Kommunen har lagt vekt på at Karlsen over lengre tid har hevdet at galingen representerer en betydelig belastning, og at dette i noe omfang må anses som bekreftet.

Videre påpeker kommunen i sin konklusjon at «målingen viser, kort oppsummert, at hanegal ikke representerer høy lyd/lydbilde hos naboer.» Kommunen har derfor vurdert at de mulige helsemessige ulempene og negative forhold kan avgrenses til kvelder, netter og morgener.

Konstituert rådmann, Harald Hatle, skriver også at kommunen i utgangspunktet ønsker at saker knyttet til støy fra naboer og i nabolag i størst mulig grad løses i dialog mellom naboer, men at i «aktuell sak synes det nå likvel lite sannsynlig at det kan finnes løsning mellom videre partsdialog.»

Ny klage til Fylkesmannen

Ekteparet Karlsen og øvrige naboer er ikke fornøyd med kommunens nye vedtak, og klager til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag for andre gang. I klagen ber de om at hele haneholdet avvikles:

«Vi opplever at Rolf har en alvorlig forverring av helsetilstanden. Vi må igjen understreke at hvis Rolf skal ha håp om å bli bedre, må all hanestøy bort, også den på dagtid. Alt hanehold må avvikles. Det er det eneste som kan forhindre at nye haner ser dagens lys», skriver Torfinn Stub i klagen, etter fullmakt fra ekteparet Karlsen.

Til adressa.no utdyper Stub at de mener kommunen har lagt større vekt på andre forhold enn faren for helseskade.

- Det er ikke akseptabelt fra vår side, sier han.

Adressa.no har forsøkt å komme i kontakt med haneeier for eventuelle kommentarer, uten å lykkes.