Denne grana ble splittet i to av lynet i Nerskogen. Foto: Leserbilde

- Lynet slo ned i den høyeste og tjukkeste furua vi har ved hytta vår på Nerskogen i Rennebu, forteller Lien.

Hun og ektemannen satt ute på hytteverandaen og så på uværet lørdag kveld. De følte seg trygge og betraktet det hele på avstand mens lynet herjet lenger bort. Plutselig smalt det rett nedenfor verandaen.

Bråkte kraftig

- Det var veldig nifst, vi så at det lyste opp, og det var et kraftig brak. Etterpå gikk mannen min ned for å se hva som hadde skjedd. Furua var splittet i to midt på stammen, og det lå mye flis rundt treet.

Hun forteller at tv-en og deres elektroniske gradestokk sluttet å fungere etter lynnedslaget.

- Vi tenkte litt på det at lynet kunne ha truffet oss, men vi har mange høye trær rundt hytta, og lynet slår ned i det som er nærmest, så det gikk fint med oss. Vi sprang likevel inn rett etter at det smalt, det var ubehagelig at det var så nærme, vi ble redde når vi hørte den kraftige smellen, sier Lien.

Hun legger til at temperaturen ikke falt nevneverdig under uværet, selv om det haglet kraftig, og det hele varte i rundt en halvtime før det roet seg ned.

- Jeg og mannen min satt ute på verandaen og fikk med oss alt. Det haglet så kraftig at isklumpene falt ned inn under taket på verandaen vår, sier hun.

LES MER OG SE VIDEO: - Haglværet bråkte så mye at det var umulig å snakke i telefonen

Vanlig fenomen

Vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen, Aslaug Skålevik Valved, forteller at kraftige haglbyger, samt lyn og torden, ikke er uvanlig fenomen på denne tiden av året. Spesielt inntreffer det på kveldstid.

- Grunnen til at vi får så kraftige byger med lyn og torden, er at de siste dagers varme temperaturer får lufta til å stige oppover, og skape ustabile luftmasser som igjen fører til lynnedslag, forklarer Skålevik Valved.

Hun legger til at det som regel er ufarlig med både hagl, lyn og torden, så lenge man tar forholdsregler.

Fare for lyn i kveld

- Det kommer an på størrelsen på haglkulene, men man kan nok få litt vondt om man blir truffet i hodet, og det kan også forekomme skader på bil og andre eiendeler. Når vi får regnbyger med lyn og torden, er det greit å holde seg unna. Det er ikke lurt å ferdes i fjell, for eksempel. Lynet søker alltid raskeste veien ned, og vil treffe det høyeste punktet i området, advarer hun.

Skålevik Valved legger til at det er fare for lyn og torden også i dag.

- Det forekommer lokalt, og jeg kan ikke si med sikkerhet hvilke steder det er som vil gå klar av regnværet, men det er fare for lyn og torden i store deler av Midt-Norge i kveld. Det anbefales ikke å ta toppturer på fjellet på dette tidspunktet, sier meteorologen.

Dette blinkskuddet er sendt inn av Andreas Neira Nilsen. Bildet ble tatt ved Øvlinglia i Tydal natt til søndag. Foto: Leserbilde