Det var mandag 16. mars fire moskuser ble observert i Storsvartdalen i Lesja, ca 20 km vest for moskusens kjerneområde. I henhold til forvaltningsplanen er det ikke ønskelig at moskus etablerer seg med helårlig tilhold utenfor kjerneområdet, og terskelen for å ta ut utvandrede dyr er da lav. Miljødirektoratet fattet vedtak om felling av disse fire dyrene.

Søkte etter dyrene

Torsdag 19. mars ble det søkt etter dyrene, og de ble da gjenfunnet og avlivet på kanten av LitjSvartdalen. Dyrene var ei voksen ku, to treårige kyr og en ettåring. Dyrene ble fraktet ned der slakt og skinn ble ivaretatt.

Dermed er i alt seks moskuser så langt avlivet i 2015.

Tannløs og skral

Fredag 27. februar ble en okse avlivet mellom Kolla og E6 i Dovre kommune. Oksen var apatisk, ville ikke reise seg og virket mager, og den ble etter nærmere vurdering avlivet. Oksen viste seg å være gammel, nesten tannløs og skral.

Ved småbruk

Samme dag ble det observert en moskus ved et småbruk i fjellgårdene i Sunndal, nærmere bestemt i Hafsåsen. Noen dager senere ble dyret avlivet i nærheten av Geitådalen. Dette var ei nesten tre år gammel ku.

Spenning rundt telling

Til sammen ble i alt 40 dyr registrert avgått i 2014 - og det knyttes spenning til den nye tellinga som skal skje i løpet av mars hvor stor moskusstammen på Dovrefjell nå er. Også i fjor sommer brøt det ut sykdom i stammen - og på grunn av vær- og sporingsforhold ble det ikke gjennomført telling i fjor.