Onsdag åpnet Statsbygg tilbudene fra de fire selskapene som vil levere skifer til Nasjonalmuseet - ogMinera Skifer hadde det desidert dyreste tilbudet og lå dobbelt så høyt i pris som konkurrentene. Dette er tilbudene som ble gitt: Naturstein Montering AS (111 002 306, 74 kr), Hofmann Naturstein GmbH (97 783 342, 90 kr), Jogra Naturstein AS (95 975 837, 54 kr) - og Minera Skifer AS (211 618 970, 64 kr). Hofmann Naturstein har også skifer fra Oppdal i sitt tilbud, men her er bearbeidelsen av skiferen gjort utenfor Norges grenser.

Pris teller 45 prosent

- Vi skulle ønske at prisforskjellen ikke var så stor, men pris alene avgjør ikke. Minera Skifer er den eneste som vil produsere hoveddelen av leveransen i Norge. De andre tre leverandørene produserer skiferen i utlandet og en svært liten del i Norge, sier Arnstein Sæteren, administrerende direktør i Minera Skifer, i en pressemelding.

Pris teller 45 prosent i anbudet. Estetikk, herunder farge, fargespill, nøyaktighet og finish teller 35 prosent, mens gjennomføring og leveringssikkerhet teller 20 prosent.

Med en prislapp på over fem milliarder kroner, er Nasjonalmuseet, som skal ligge mellom Vestbanen og Aker Brygge, et av de viktigste og meste prestisjefylte bygg som reises i Norge på mange år. Nasjonalmuseet dksl bli et arkitektonisk kunstverk som skal kles med skifer fra ytterst til innerst. Huset skal stå i mange hundre år og være et hjem for norsk kunst.

- Vil ha skiferkunst

Sæteren er imidlertid optimistisk til at oppdraget kan tilfalle den største skiferprodusenten i Norge til tross for den voldsomme prisforskjellen.

- Sånn som vi har oppfattet beskrivelsen fra Statsbygg, stilles det spesielle og ekstremt høye krav til materialet. Vi har lagt oss på en linje med ypperste kvalitet i alle ledd, med høyeste grad av nøyaktighet i hver eneste skiferbit fra råvare til finish. Vi har ikke spart på noe. Derfor blir det dyrt, sier Sæteren.

Sæteren påpeker at produksjon i Norge øker leveringssikkerhet. Noen kompliserte spesialdeler blir laget av Mineras samarbeidspartner i Italia.

- Vi har lagt inn store ressurser på kvalitetskontroll og leveringssikkerhet slik at byggherre ikke får unøyaktigheter i materialet eller kostbare overraskelser i prosjektet. Derfor har vi valgt å ha kun én underleverandør av spesialelementer, istedenfor å presse priser fra flere leverandører. Vi har ikke tatt noen sjanser når det gjelder kvalitet og leveringssikkerhet, sier Sæteren, som understreker at Minera aldri ville ha hatt mulighet til å levere et slikt tilbud for 100 millioner.

- Statsbygg har ikke bedt om kun et bygningsmateriale, de har bedt om skiferkunst til et nasjonalt monument. Den kunsten kan vi levere, sier Sæteren.