Det var ved middagstider sist torsdag at Eystein Fuglem Wolden (71) gikk inn til hytta i Åmotsdalen.

Han er klar over at en flokk på seks moskus holder til i området, men så ingenting til dyrene på vei innover.

Men da han var inne i hytta så han fra vinduet at dyrene sto like ved hytteveggen.

- Et av dyrene sto like mellom hytta og uthuset. Han sto så nære grillen at jeg nesten kunne ha tippet den oppi og helgrillet den, fleiper Wolden.

Fikk blinkskudd

Han tror moskusene kan ha fulgt etter ham på vei inn til hytta. Tidligere har han sett dem lenger opp i lia, men aldri så nære som sist torsdag.

71-åringen ville ikke la sjansen gå fra seg, og stilte seg i døråpningen for å knipse bilder av dyrene. Ifølge opdalingen.no, som først omtalte saken,  fikk han det så travelt med å komme seg ut, at han falt ned trappa på vei ned til førsteetasjen.

- Da fikk jeg et stygt blikk fra den ene oksen, som man kan se på bildet. Jeg klappet med hendene og bjeffet for å jage den unna. Da tuslet den vekk etter hvert, sier Wolden.

Den nærgående oksen hadde bare ett horn. Til barnebarna sa 71-åringen han hadde sloss med oksen, og at dyret hadde mistet det i kampen.

- Men de trodde ikke på meg, ler han.

Større stamme

Wolden har inntrykk av det bare blir flere og flere moskus i området rundt hytta hans i Åmotdalen. Ifølge Statens Naturoppsyn (SNO) kan dette inntrykket stemme. De siste årene har det vært en økning i antall moskus på Dovrefjell.

SNO gjennomførte en telling før kalvinga i vår, og denne viste at det da var om lag 300 individer i området.

- Det er relativt likt med året før, men en økning fra tidligere år. Lokalt kan det være store endringer i bestanden, sier Frode Aalbu i SNO til adressa.no.

- Bruk sunn fornuft

Eystein Fuglem Wolden sier han har blitt mer varsom før han går ut fra hytta.

- Det er ikke noe særlig å ha med barnebarna hit nå vi vet de er så nærgående. Jeg tar et ekstra overblikk før jeg går ut døra heretter. Men bruker man sunn fornuft så går det vel bra, sier han.