Under sin forklaring i rettssakens første uke snakket Anders Behring Breivik om det han kaller et multikulturalistisk eksperiment i Europa som må stoppes i tide, for å unngå en større borgerkrig. Flere ganger har han snakket om sin frykt for en økende muslimsk befolkning, og at etniske nordmenn og europeere vil «være i minoritet».

– At han får lov til, på en veltalende måte, å spy ut den giften som han gjør, er jeg sikker på vil sette spor etter seg. Dette kan påvirke andre. Selv om vi i en kort tid etter 22. juli har hatt en god tone i omtalen av hverandre, kan hans opptreden i rettssaken føre til at enkelte kan tenke «ja vel, kanskje han har rett i det han sier», sier Afsar til adressa.no.

– Professor Thomas Hylland Eriksen har uttalt at Breivik heller vil være en vaksine mot høyreekstremisme, fordi han ikke er karismatisk?

– Jeg har stor respekt for Hylland Eriksen, men i dette tilfellet tror jeg Breivik vil virke karismatisk nok for mennesker i en sårbar situasjon, på jakt etter å finne syndebukker. Det har kommet folk fra Tyskland for å høre på ham i retten, og også andre steder i Europa har han fått stor støtte for sitt tankegods. Når du i utgangspunktet er skeptisk til flerkulturalisme, og ikke har noe til overs til folk med en annen hudfarge eller religion, blir dette det ekstra påskuddet noen kanskje trenger for å bevege seg nærmere en ekstrem retning. At Breivik får et såpass stort spillerom, og blir sitert i media, frykter jeg kan føre til rekruttering til høyreekstreme grupperinger, sier Afsar.

Skepsis

Generalsekretæren har notert seg at det fortsatt eksisterer fremmedfiendtlig tone blant flere nettdebattanter.

– Det er på nettdebattene man virkelig kan måle pulsen på fremmedfiendtlige krefter. Innleggene bærer preg av stor skepsis mot muslimer, og at det finnes islamofobiske holdninger. Det er ganske tungt å lese. Man får rett og slett vondt i magen av det.

Les også: - Jeg ser på ham med avsky

- At Breivik får et såpass stort spillerom, og blir sitert i media, frykter jeg kan føre til rekruttering til høyreekstreme grupperinger, sier Mehtab Afsar. Foto: Bendiksby, Terje