- Det er godt å være her igjen, sa Renate Tårnes fra scenen mens hun så utover folkemengden på Utøya. Mange tok til tårene da den sterke jenta fremførte to sanger på den intime scenen på Utøya i Tyrifjorden i dag. Den 22 år gamle jenta, opprinnelig fra Bjugn, men nå bosatt i Trondheim, satt først bak pianoet og sang «Hjerteknuser» av Kaizers Orchestra før hun avsluttet seansen med å synge  Postgirobyggets «Idyll».

Fikk Stoltenberg til å synge

Hun fikk æren av å åpne minnemarkeringen på Utøya foran en fullsatt bakke hvor det var flere hundre AUF-ungdommer, statsminister Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og andre toppolitikere. Under «Idyll» ba hun om at alle hjalp henne med å synge, og det var svært mange som tok oppfordringen på strak arm, inkludert statsministeren som har vært på Utøya hvert år siden 70-tallet. For ett år siden ble hun vitne til at kjæresten Snorre Haller (30) og kameraten Rolf Christopher Johansen Perreau (25)  ble drept foran Kafébygget. Hun gjemte seg på toalettet i bygget og ringte politiets nødsentral. Hennes nødsamtale ble avspilt under rettssaken.

- «Idyll» har fått større betydning enn den hadde for ett år siden. «Minnene vil aldri dø», det er faktisk sant. Vi vil alltid minnes de vi mistet og så skal vi ta vare på minnene vi hadde i dagne før 22. juli, sa Tårnes til NRK like etter opptredenen.

- Nå skal vi fylle øya med glede igjen, sa hun videre.

Skal gå Kjærlighetsstien

22-åringen var aldri i tvil om at hun skulle fremføre den kjente sommerslageren til Postgirobygget.

- Den har vært spilt på Utøya i mange år, og alle AUF-erne har alltid synget med. Jeg ville spille en sang som betyr mye for dem, sa hun.

I løpet av turen på Utøya har hun planer om å gå Kjærlighetsstien, for å minne kjæresten sin.

- Jeg skal gå på stien hvor jeg tilbrakte noen av de siste timene med kjæresten min og noen av mine beste venner, sa hun til NRKs intervjuer. Til tross for de tunge tapene og de vonde minnene fra 22. juli i fjor var hun likevel glad for å være tilbake på den idylliske øya.

- Det er utrolig fint å være tilbake på Utøya, det er det alltid, og jeg synes det er en av verdens fineste plasser. AUF skaper alltid god stemning, og det er helt fantastisk å få komme tilbake, sa hun smilende.

LES MER - Jeg handlet på instinkt