Gå til mobilutgaven
forsiden

– Rapporten må forandre Norge

KrF-leder Knut Arild Hareide utenfor Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide utenfor Stortinget.

– Rapporten må forandre Norge

Statsråder og etatsledere må være forberedt på å gå av hvis 22. juli-kommisjonen dokumenterer grov tjenesteforsømmelse. Det mener Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide.
Leses nå:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

– Rapporten som kommer, må forandre Norge, forlanger Hareide.

KrF-lederen konstaterer overfor Dagens Næringsliv at etatene ikke gjorde en god nok jobb med beredskapen.

– Derfor mener jeg at vi var for naive. Vi må jobbe mer systematisk med sikkerhet, sier Hareide til avisen.

Ikke politisk spill

Han varsler at folk i lederposisjoner må ta ansvar når kritikken kommer. I ytterste konsekvens må statsråder og etatsledere være forberedt på å gå av, mener KrF-lederen. Han antyder ikke hvilke statsråder det eventuelt måtte gjelde.

– Jeg tror likevel at dette ikke skal bli noe politisk spill, men at vi skal gjøre det vi kan for å forbedre vår sikkerhet. Det er dét dette handler om, sier Hareide.

Han understreker at han ikke kommer til å begynne med å se hvem som sitter med det personlige ansvaret.

– Hovedpoenget må være hvordan vi kan bli bedre og gjøre Norge tryggere, sier Hareide. Han trekker et skille mellom bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

– Det som skjedde på Utøya var noe jeg ikke hadde fantasi til å forestille meg. Men det som skjedde i regjeringskvartalet var ting vi kunne tenke oss til at kanskje kunne skje, sier han til Dagbladet.

Stortingsmelding snarest

Knut Arild Hareide ledet Stortingets egen 22. juli-komité, som i vinter la fram sin innstilling. Den store forskjellen er at kommisjonens rapport også inneholder en lang rekke nye konkrete opplysninger om hva som skjedde før og under terrorhandlingene.

Hareide mener derfor at regjeringen må legge fram en stortingsmelding om saken slik at den kan bli behandlet før valget.

– Jeg vil si at det er en ansvarsfraskrivelse om vi ikke får en behandling av kommisjonens rapport i Stortinget i løpet av året, før valget 2013. Dette bør ikke utsettes til over valget og en eventuell ny regjering, sier Hareide til Dagbladet.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus