Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Derfor publiserer vi Breiviks forsvarstale

(Foto: VEGARD EGGEN)

Foto: VEGARD EGGEN

Tirsdag 17. april

Derfor publiserer vi Breiviks forsvarstale

Adressa.no gjør de tretten sidene massedrapsmannen leste opp i retten tilgjengelig for alle.
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Anders Behring Breivik brukte en time og et kvarter på å lese opp et selvskrevet dokument da han tok plass i vitneboksen for første gang tirsdag. Sjefredaktør Arne Blix har besluttet at Adresseavisen skal gjengi hva Breivik sa, i sin helhet.

LES HELE TALEN TIL BREIVIK HER

- Pressen har hele tiden ment at så mye som mulig av denne historiske rettssaken skulle bli overført. Retten besluttet kringkastingsforbud, men vi har fortsatt adgang til å referere innholdet fra i dag. Vi mener det er viktig at folket får tilgang til Breiviks egen forklaring på hvorfor han begikk den verste ugjerningen på norsk jord siden andre verdenskrig, sier Blix.

Viktig for ettertiden

Dokumentet massedrapsmannen leste opp er totalt på tretten sider. Ifølge Blix publiseres utskriften av 33-åringens egne ord slikt at allmennheten skal få innsyn i hvordan terroristen begrunner handlingene sine. Sjefredaktøren påpeker at retten tillot Breivik å fortsette til han fullførte forklaringen, på tross av flere avbrytelser underveis.

- Tiltalte har en rett til å forklare seg. Da må vi også tåle å høre forklaringen. Alle må naturligvis ikke lese alt dette, men det han har forklart må være tilgjengelig for ettertiden slik at det ikke kan stilles spørsmål ved om rettssaken ble korrekt gjennomført.

Blix forstår at publiseringen kan virke belastende på de menneskene som er direkte berørt av tragediene som rammet Norge 22. juli 2011.

- Vi skjønner belastningen det kan medføre. Men på tross av dette og av hensyn til alle involverte og samfunnet som helhet velger vi å gjøre dette. I en slik sak blir det ikke ro dersom man ikke har stor nok åpenhet. Samtidig er det ikke slik at Breiviks forklaring står uimotsagt i vår dekning av rettssaken mot ham, sier sjefredaktøren.

Gjør demokrati til diktatur

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, bemerker at Breiviks ord falt i åpen rett. Han påpeker at det viktigste retten skal ta stilling til er om 33-åringen er strafferettslig tilregnelig. I denne sammenhengen kan forsvarsskriftet bidra til å opplyse saken.

- Som politisk dokument er det helt verdiløst. Han gjør jo svart til hvitt og demokrati til diktatur i denne talen. Det har kun verdi for å vurdere sinnstilstanden hans.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus