Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Breivikpenger kan stamme fra Nigeria-svindel

(Foto: FABRIZIO BENSCH)

Foto: FABRIZIO BENSCH

Onsdag 18. april

- Breivikpenger kan stamme fra Nigeria-svindel

Aktoratet vil avkle Breivik som en massemorder uten politisk plattform eller internasjonalt nettverk.

Det stemmer, vi tror ikke noe på hans fortellinger om dette

Aktor Svein Holden
(Foto: NTB SCANPIX)

Foto: NTB SCANPIX

(Foto: FABRIZIO BENSCH)

Foto: FABRIZIO BENSCH

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

FØLG ADRESSEAVISENS JOURNALISTER PÅ TWITTER GJENNOM #ADRESSALIVE

LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

Gjennom hele dag tre av rettssaken forsøkte aktoratet å knuse Breiviks påståtte nettverk og reise tvil om hans motivasjon for å reise til Liberia, London og Baltikum. På spørsmål fra adressa.no om det er et mål å rive vekk hans påståtte politiske fundament sier Holden:

- Vi skal avsløre at han er alene. Det første han sa da han ble pågrepet på Utøya var at det fantes to celler til i Norge. Det gjør det ikke, og det mener vi at bevisførselen skal avsløre. Det samme gjelder dette påståtte Knights Templar. Det finnes heller ikke, sier Svein Holden.

Under en pressekonferanse etter tredje dag i retten, utdypet aktorene dette.

– Det er på dette området vi og Breivik skiller lag. Vi tror ikke at det eksisterer et nettverk. Det vil vi ha belyst, og det er opp til retten hva de tror på og ikke, sa statsadvokat Inga Bejer Engh.

Kollega Svein Holden fulgte opp:

– Vi mener at det han forteller om nettverket ikke medfører riktighet, sa han.

Penger fra Nigeria-svindel

- I retten i dag kom det frem av Breivik satte inn en sjekk på 20 000 US dollar i en bank i Litauen. Hva er disse pengene?

- Vi tror dette stammer fra en såkalt Nigeria-svindel, sier Holden til adressa.no.

Statsadvokaten utdypet ikke dette poenget eller hvordan svindelen skal ha foregått.

Breivik nektet for å ha blitt utsatt for en slik svindel da Holden snek spørsmålet inn. Det er grunn til å tro at påtalemyndigheten har bevis som kan antyde det motsatte. Det gjenstår å se om dette blir lagt frem for retten.

Aktor Svein Holden og Inga Bejer Engh brukte hele dagen i retten på å stille spørsmål rundt Anders Behring Breiviks utenlandsreiser og angivelige kontakter med et internasjonalt nettverk av høyreekstremister. Gang på gang ble Breivik konfrontert med at hans forklaringer til politiet ikke stemmer med det han har skrevet i sitt eget manifest, og det han nå forklarer i retten.

Brukte tur som dekkhistorie

Breivik uttalte at han reiste til Liberia fordi han skulle treffe en militant nasjonalist fra Serbia. Turen kom i stand som en tilfeldighet etter at Breivik traff en annen person på en nettside rundt seks måneder tidligere, ifølge hans egen forklaring. Breivik forklarte også at turen til London, etter avreise fra Liberia, var for å delta på møtet som ble stiftelsen av Knights Templar, det angivelige, internasjonale nettverket han hevder å være del av.

Aktor Inga Bejer Engh spurte om han hadde hatt mer med det angivelige nettverket å gjøre etter møtet i London våren 2002.

- Det har vært kontakt, men mer ønsker jeg ikke å fortelle om det, sier Breivik.

Deretter viser Engh til et møte i et av de baltiske landene, som Breivik skriver om i kompendiet sitt. Der står det at det var mellom 25 og 30 personer til stede fra mange europeiske land.

Politiet har i etterforskningen avdekket at Breivik har vært i Litauen i et døgn i januar 2004 hvor han opprettet to kontoer i en bank. Han satte inn 20 000 amerikanske dollar. Kontoen ble senere brukt til å overføre penger til andre av terroristens konti.

- Jeg trengte kontoene og brukte turen som en dekkhistorie, sa han.

Opprettet konto fra Estland

Breivik dro til Estland i april 2004. Også på denne turen ble det opprettet en konto og satt inn penger, før han reiste hjem igjen etter totalt 19 timer i landet.

- Hvordan rakk du å delta på møtet på de få timene du var i landene, spurte aktor.

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han først.

- Det sier seg selv at jeg rakk møtet på en av de to turene.

Diamantkjøp

Det var en tydelig irritert og presset tiltalt som gang på gang måtte gjenta at han ikke ønsker å forklare seg om dette. Årsaken til det er at Breivik ikke ønsker å komme med opplysninger som kan føre til pågripelse av militante nasjonalister, som han kaller dem.

Aktor Svein Holden bekrefter overfor Adresseavisen at påtalemyndigheten ikke tror på Breiviks forklaringer om et internasjonalt nettverk for militante nasjonalister, og at hans utenlandstur til Liberia ikke var for å møte en serber med krigsbakgrunn, men for å kjøpe diamanter som skulle smugles ut av landet for salg.

- Det stemmer, vi tror ikke noe på hans fortellinger om dette, sier Holden til adressa.no.

- Tror dere han reiste til Liberia for å kjøpe diamanter?

- Ja.

To andre celler i Norge

Behring Breivik fortsatte imidlertid å hevde at det eksisterer to andre terrorceller i Norge

– Kan vi frykte de to andre cellene nå, ville aktor Engh vite.

– Ja.

- Kan de slå til i Oslo nå?

– Ja, det kan de, sa Breivik.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus