Stor favoritt For et år siden var Alexandre Vinokourov en optimistisk kasakhstaner som skulle vinne Tour de France. Han fikk aldri starte, noe han skal hevne i år. Foto: MICHEL SPINGLER

I fjor var han en av de tre-fire største favorittene, men gikk med i dragsuget etter avsløringen av Operasjon Puerto.

Vinokourov sto ikke på lista til den skandaliserte gynekologen Fuentes, men det gjorde ifølge spansk politi fem av de åtte lagkameratene som skulle sykle Tour de France. Dermed måtte en forbannet Vinokourov pakke sekken og følge rittet fra TV-skjermen. Enda surere ble han da det viste seg at Guardia Civil hadde rotet, og at to av Vinokourovs hjelpere slett ikke var innblandet.

- Behandlingen jeg fikk i fjor, har vært god motivasjon for meg. Jeg fikk en slags hevn da jeg senere på året vant Spania Rundt, men å vinne Frankrike Rundt har alltid vært min store drøm, sa Vinokourov i forbindelse med etapperittet Dauphiné Libéré for en måned siden. Da vant han to etapper, men var ikke helt på topp i fjellene.

Eget lag

I fjor het laget hans Liberty Seguros, men sponsoren trakk seg umiddelbart etter Tour-exiten. Vinokourov fikk hjelp av sin gode venn president Nursultan Nazbarajev til å skaffe nye sponsorer i hjemlandet, og laget fikk navn etter hovedstaden Astana. Det manglet ikke penger, og Vinokourov kunne bygge opp laget som skulle hjelpe ham til seier i årets Tour.

Til det offisielle Tour-programmet sier kasakhstaneren at han selv fikk ansatt sine viktigste hjelpere: Kasjetsjkin, Klöden, Savoldelli, Kessler og Mazzoleni.

- Det er mitt lag, og jeg er veldig stolt av det.

Det spørs om han er like stolt etter at de to sistnevnte er suspendert. Kessler på grunn av vanvittig høye testosteronverdier i en dopingprøve. Mazzoleni som følge av hans forhold i en pågående dopingsak kalt «Oil for Drugs». Og med to slike saker gående, kan hele laget bli suspendert.

Astana har tatt ut et kanonlag rundt Vinokourov bestående av Antonio Colom Mas, Maxim Iglinksiy, Sergej Ivanov, Andrej Kasjetsjkin, Andreas Klöden, David Navarro, Gregory Rast og Paolo Savoldelli.

Dr. EPO

Selv har ikke Vinokourov vært i noe dopingklister til nå, men spekulasjonene har vært mange og intense. Han har valgt å bruke den italienske legen Michele Ferrari som personlig trener, noe som må få betegnelsen «mindre lurt».

Italieneren har gått under navnet «Dottore EPO» etter at han på 90-tallet flittig skrev ut resepter på forbudte medikamenter.

- Jeg har bare fått treningsråd av ham. Ferrari har aldri tilbudt meg dopingprodukter, har Vinokourov fastholdt flere ganger.

Hele Astana-laget havnet også i søkelyset da lederen i Det internasjonale sykkelforbundets antidopingkommisjon Anne Grippe fortalte pressen at det ble gjennomført hyppige prøver av ryttere som «høst sannsynlig kunne bli nektet start i Tour de France».

Hun snakket om «menn i svart», noe som kjapt ble linket til at Astana hadde trent i svart sykkeltøy på Tenerife i april. Selv hevdet Astana-ledelsen at de syklet i svart for å unngå unødvendig oppmerksomhet fra nærgående hobbysyklister.

- Alle peker mot oss, men vi har ingen lik i skapet, sa lagets direktør Marc Biver i en kommentar.

Flere i trøbbel

Også spanjolen Alejandro Valverde, for et år siden sett på som sykkelsportens fremtid, har vært i søkelyset for doping. Hans lagkamerat Oscar Pereiro Sio kan i løpet av årets Tour ble tildelt seieren i fjorårets utgave, men han har også brukt mye av året til å forsvare seg mot dopinganklager.

- Vi må leve med dopingmistanker mot sammenlagtvinnere av de store etapperittene i mange år fremover, mente Tour-direktør Christian Prudhomme nylig.

Fremdeles er det Alexandre Vinokourov som gir lavest odds hos bookmakerne, men det spørs bare om storfavoritten kommer til start lørdag ettermiddag.

Foto: MICHEL SPINGLER