Mandag ble det kjent at den ene rettspsykiatriske sakkyndige, Terje Tørrissen, hadde bedt om å få et møte med terrortiltalte Anders Behring Breivik etter at rettssaken startet 16. april. Han møtte Breivik i kjelleren til Oslo tinghus hvor han hadde en samtale med terroristen i 18 minutter.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

- Han har en helt annen fasade i retten enn i møtene som var på Ila fengsel. Man treffer to ulike personer, sa Tørrissen under dagens utspørring.

Gråt av egen video

Det andre sakkyndigparet Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener som kjent at Breivik er strafferettslig  tilregnelig. Men etter en uke hvor Breivik fortalte om planleggingen og gjennomføringen av terrorangrepene 22. juli i fjor begynte Tørrissen å tvile på om Breivik kunne være tilregnelig. Han ba derfor om et møte som ble gjennomført 8. mai med de fire forsvarerne til stede. Samtalen ble også tatt opp på bånd.

- Jeg observerte at han klarte å holde på sin fasade, og jeg tenkte: «Hvordan er det mulig at det ikke kommer noe til uttrykk?. Hvordan klarte han å gråte av sin egen video, men ikke av beskrivelsene av gjerningene sine? Hva er dette for noe?», sa Tørrissen.

Han mener man må ta høyde for at Breivik er inne i en boble, og at det kan også hende at det finnes en indre verden som ingen noensinne får ta del i.

- Jeg måtte finne ut av det, og eneste måten var å snakke med ham, sa Tørrissen.

Hemmelig møte i kjelleren

Under møtet ble Breivik spurt om hvordan han takler det følelsesmessige aspektet ved rettssaken, men han fortalte akkurat det samme som han hadde gjort tidligere.

- Han sier det samme, på samme måtte og med samme nyanser. Han er orientert om tid og sted og forklarer åpent hvorfor han gjør det. Jeg ser ingen vrangforestilling, og konklusjonen min blir dermed den samme, sa Tørrissen.

Aktor Inga Bejer Engh spurte om det var kun Tørrissen som fikk denne tvilen om de hadde kommet frem til feil konklusjon.

- Det var jeg som først tenkte det, og jeg informerte Aspaas. Han mente at vi begge ikke trengte å være til stede på møtet, svarte han.

- Jeg tenkte ikke akkurat det sammen som Tørrissen da. Jeg la merke til holdingen vi så hos observanden den første uken. Jeg synes det var fint at han undersøkte videre, sa Aspaas.

Snakker om hverdagslige temaer

Tørrissen forklarte at han fikk motforestillinger fordi han så mangel på empati med ofrene og følelsesmessige uttrykk.

- Med en gang han går ut av døra så går han over i en annen rolle. Han snakker om hverdagslige tema og blir adekvat. Han blir høflig og vennlig. Empatisvikten som han viser er like tilstedeværende i kjelleren, men der er det med et mer gemyttelig smil., sa han.

Under utspørringen til Bejer Engh hadde Tørrissen problemer med å svare på spørsmålene til statsadvokaten. Hun ønsket å få svar på hva som skjedde og hva som ble sagt i kjelleren som gjorde at Tørrissen ble sikker på at konklusjonen deres var riktig.

- Hva var det han fortalte deg som gjorde at du ikke lenger var i tvil, spurte hun.

- Det gikk på det adekvate ordinnholdet. Det fremkom ikke noe som gjør at jeg endrer oppfatningen av den diagnostiske vurderingen. Den står fortsatt ved lag, sa Tørrissen.

Tørrissen svarte ikke noe mer utfyllende på Bejer Enghs spørsmål, og retten tok en pause.

- Alltid tvil

Tirsdag er satt av til utspørring av psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen om rapporten de la frem for retten mandag. I går begrunnet de hvorfor Breivik har en narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse. Tidligere på morgenen hadde dommer Wenche Arntzen også tatt opp problemstillingen med tvil, og ba de sakkyndige om å oppsummere om de hadde forandret mening etter å ha sett Breivik i retten.

- Det kan alltid anføres en akademisk tvil. Det er ingen kriterier som kan påvise med sikkerhet at en psykose ikke finnes. Politiet kan trolig aldri komme til bunns i om det eksisterer et KT-nettvek, og på på samme måte blir det med oss. En teoretisk tvil vil alltid ligge der, sa Aspaas.