- Det så ut som ei åsgårdsrei som kom oppover veien, ler Einar Brendboe på Småge på Hitra. Han fikk en invasjon av fuglekikkere etter at det dukket opp ei mongolturteldue på fuglefôringsplassen hans.

I flere dager hadde Einar Brendboe storfint besøk av en svært sjelden fugl, før fuglekjennere fikk nyss i hva han hadde på fôringa si.

Uskarp due

- Jeg så dua trippe på plena, men jeg hadde ikke brillene på meg, så jeg trodde det var en av de vanlige ringduene som av og til er her, sier Einar.

Men så begynte han å stusse. Den var nokså annerledes enn duene han var vant til. Einar gikk ut for å fotografere fuglen, men kameraet hadde ikke autofokusen påslått, så bildene ble uskarpe.

- Da jeg gikk ut og prøvde en gang til, fløy den, men den kom tilbake neste dag, så da fikk jeg bilde, sier Einar.

Et «bombefunn»

- Ei stund trodde han det var ei sjelden tyrkerdue han hadde fotografert, men da han kikka i fugleboka skjønte han at det ikke var det heller.

- Det som lignet i boka, var turteldue, men den skulle da ikke være i Norge, og i alle fall ikke på Småge?

For å få visshet i hva han hadde på besøk, sendte han bildet til fuglekjenneren Arvid Bredesen på Sandstad, og Arvid kunne raskt fastslå at det var ei turteldue. Men slett ikke den vanlige, sjeldne turteldua, men en som var enda mer sjelden. Et «bombefunn», ei mongolturteldue!

Bildet ble lagt ut på artsobservasjoner, og vips var freden brutt ved det koselige gule huset på Småge.

Invasjon av fuglekikkere

For allerede neste dag, onsdag morgen, før det var blitt skikkelig lyst, var de første fuglefolkene på plass. Snart vrimlet det av fuglekikkere med «metervis» av fotoobjektiv, slik Einar beskriver det. Hele 16 stykker hadde funnet veien til Småge, sør-vest for Hitra, mindre enn et døgn etter at funnet ble kjent. Og etterpå er det kommet enda flere for å se den bevingede sjeldenheten.

- Mongolturteldua hekker fra Ural og østover gjennom store deler av Asia, og dua på Hitra, som er av underarten meena, overvintrer hovedsaklig på det indiske subkontinentet, forteller rådgiver i Norsk Ornitologisk forening, Andreas Winnem.

Han var blant de mange som kom fra Trondheim, Hemne, Melhus og andre kommuner, for å se den sjeldne gjesten på Hitra. Og han innrømmer at det var stort å få se den.

For fuglekikkere som tilbringer mye tid i felt gjennom året, er det alltid et høydepunkt å se en sjelden art. For en så sjelden art som mongolturteldue, må man benytte sjansen når fuglen først er her. Det kan bli lenge til den besøker oss igjen, sier Winnem.

Første funn for Sør-Trøndelag

Mongolturteldua Einar Brendboe fotograferte utgjør det første funnet for Sør-Trøndelag. I Nord-Trøndelag er den sett tre ganger før, i 1978, 2007 og 2012. Fuglen på Hitra er trolig nummer 22 i Norge.

Einar Brendboe synes det er moro at det kom så mange for å se sjeldenheten, men han var litt bekymret på mongolturtelduas vegne den første dagen.

- Med så mye folk våget den seg ikke ned å spise, så jeg håper fuglekikkerne tar hensyn til den. Det er viktig at den får i seg nok mat når den er her.

FUGLEKIKKERE: Det krydde av fuglekikkere på Småge på Hitra da nyheten om mongolturteldua spredte seg i fuglemiljøet. Foto: Bjørg Støen