- For en liten kommune som er fattig på industri, er dette et eventyr. Bjugn er blitt et Marine Harvest-land, sier ordfører Arnfinn Astad i Bjugn.

Det blir både sjampanje og en viss kjendisfaktor når styremedlem Cecilie Fredriksen i Marine Harvest kaster glans over åpningen av fôrfabrikken.

Full drift før åpningen

Datteren til Marine Harvest-eier John Fredriksen skal døpe det nye fôrskipet, mens fiskeriminister Elisabeth Aspaker formelt åpner fabrikken til en snau milliard kroner.

Fabrikksjef Claes Jonermark gleder seg til åpningen selv om fabrikken har gått for full maskin siden prøvestarten i juni.

- Oppstarten har gått veldig bra. Det er en utfordring når du skal bygge en så stor fabrikk og rekruttere rundt 50 ansatte samtidig, men jeg er veldig fornøyd.

Styres fra kontrollrommet

Det er hektisk på havna på Valsneset. Et skip med rapsolje losser råvarer på den ene kaia, mens en bulkskip tømmer fiskemel ved siden av. Svære kraner og transportkanaler sørger for at lasten havner i siloer uten kontakt med folk. Alt styres av tre ansatte i et kontrollrom.

- Vi kjører døgnet rundt 365 dager i året. Suksessfaktoren ligger i at vi har kontinuerlig drift. Hele produksjonen styres i praksis fra kontrollrommet, sier fabrikksjefen.

Det er dimensjoner på en av Norges største fôrfabrikker. Rapsolje, fiskemel og andre rå-stoffer blandes etter hemmelig oppskrift, og det ferdige fiskefôret lastes over i skip som pellets. Det skal fraktes rundt til Marine Harvests oppdrettsanlegg i Midt-Norge.

Fabrikken i Bjugn er et resultat av 40 års arbeid for å få industri på Valsneset industriområde. Astad sier det har vært en lang reise.

Fikk endelig napp

- Tanken om en fôrfabrikk kom tidlig på 2000-tallet da Ewos vurderte å etablere seg. Det var en skuffelse da den ble lagt til Florø. Vi hadde likevel ikke helt gitt opp tanken om en fôrfabrikk, sier ordføreren.

Det ble også diskutert om de skulle skrinlegge industriområdet, men kommunen fikk etter hvert napp hos sentrale folk innenfor oppdrettsnæringen.

- Da det rundt 2011-12 ble klart at Marine Harvest var seriøst interessert, gikk det slag i slag. Kommunen sikret seg det aktuelle området på Valsneset, og 200 mann sørget for at fabrikken kom opp på rekordtid.

Astad bruker å trekke frem fabrikken som noe av det største han har vært med på i sin lange politiske karriere. Han er sikker på at investeringene vil sikre arbeidsplasser i Bjugn i lang tid.

- Det er det beste som kunne hendt at Marine Harvest bestemte seg for Bjugn. De har vært en fantastisk samarbeidspartner. Og når verdens største oppdrettsselskap investerer én milliard, så regner jeg med at de har fremtidsplaner, sier Astad.

Fabrikken på omlag 10 000 kvadratmeter får fortsatt nye bygninger. Jonermark sier fabrikken er bygd for å vokse, men han vil ikke avsløre om det er utvidelsesplaner allerede.

Vind, gass og strøm

- Dette er første byggetrinn. Fordelen med å bygge nytt er at du kan skreddersy infrastrukturen, og vi har også lagt vekt på energiløsninger. I dag hentes energien fra vindmøllene her, LNG-gass og strøm.

Rundt 80 gjester er påmeldt til åpningen onsdag, men utsiktene for at Norges rikeste mann dukker opp er høyst usikre.

Marine Harvest døpte nylig verdens største fôrflåte ved Persflua utenfor Lysøysund.
Ola Moen styrer produksjonen fra skjermer i kontrollrommet
Fabrikksjef Claes Jonermark og produksjonssjef Trond Fremstad kan slå fast at prøveproduksjonen har godt meget bra.
Hilmar Lysø kontrollerer at forpelletsen holder god kvalitet.
Håvard Nystrøm slipper å pendle etter at mereiet i Ørland ble lagt ned. Nå har han gått over til fiskeforproduksjon.