Denne uka har seks personer blitt dømt i Sør-Trøndelag tingrett, som et resultat av Kripos sin landsomfattende aksjon «Operasjon Share», hvor Kripos har overvåket nettet for å avdekke fildeling av overgrepsbilder og filmer. To av de dømte lastet ned og delte filmer der to-åringer ble utsatt for seksuelle overgrep.

Overvåkningen av internettet, som ble gjort i forbindelse med aksjonen, skjedde på et bestemt tidsrom i fjor høst, og var rettet mot bare et av mange fildelingsnettverk, nemlig «eDonkey2000».

- De som ble tatt i denne aksjonen delte overgrepsfilmer på det tidspunktet Kripos gjennomførte sin undersøkelse. Det finnes helt klart flere som vi ikke har tatt, sier etterforskningsleder Geir-Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Mange kan dermed ikke være tatt, fordi fildelingen skjer også på andre nettverk og av personer som ikke brukte fildelingsnettverket i perioden aksjonen pågikk.

Stort problem

Kripos sin prosjektleder for «Operasjon Share», Bjørn-Erik Ludvigsen, vedgår at det er mange som ikke er tatt for å dele filmer og bilder der barn blir utsatt for overgrep.

- Dette problemet er mye større enn hva «Operasjon Share» avdekket, sier han.

Han peker på at det er et alvorlig problem at slike filmer blir delt.

- Vi skal ikke tro at nordmenn misbruker barn i mindre grad enn hva det blir gjort i andre land. Det overgrepsmaterialet som produseres og som deles i disse nettverkene kan like gjerne stamme fra Norge som fra andre land, sier han.

- Skal ikke føle seg trygg

Fildelingsnettverket «eDonkey2000» er ifølge han et populært fildelingsnettverk i Norge. I programvarer som er knyttet opp mot fildelingsnettverket kan man gjøre målrettede søk, som ikke er like enkelt i programmer som er knyttet opp mot andre fildelingsnettverk.

Selv om mange ikke ble tatt under aksjonen, påpeker Ludvigsen at de også overvåker de andre fildelingsnettverkene, og at de da også tar personer som deler filer, som inneholder overgrepsmateriale

- Man skal ikke føle seg trygg. Vi lager saker jevnt og trutt hele året, men de får ikke så stor oppmerksomhet som når det lages mange saker på en gang, sier han.

Mangel på ressurser

I tre av sakene som kom opp i Sør-Trøndelag tingrett denne uken kom det frem i dommene fra Sør-Trøndelag tingrett at politiet ikke har hatt ressurser til å etterforske om de som nå er dømt også lagret overgrepsfilmer og -bilder på eget datautstyr.

De ble kun tatt for å ha lastet ned og/eller delt overgrepsmaterialet.

- Det er en vurdering vi har tatt. Vi mener det var viktig å avdekke hva de drev med og at vi fikk registrert dem, sier Geir-Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han påpeker at det er store datamengder man må gå gjennom i slike saker, og at det dermed krever store ressurser å etterforske sakene.