Fredag kom nyheten om at over 70 dyr ble funnet døde i et fjøs i Fosnes kommune. Hans Roger Selnes, som har vært dyrlege i Fosnes siden 1982 forteller at han preges av saken, skriver Namdalsavisa i dag.

- Jeg sitter inne med den samme følelsen av skyld som alle andre gjør. Hva kunne jeg ha gjort annerledes for å ha oppdaget dette? I en situasjon som dette er det en helt normal følelse, mener Selnes.

- Hvorfor ble ikke dette oppdaget ved for eksempel et tilsyn?

- Det er helt forskjellige rutiner for tilsyn hos melkebønder enn det er hos bønder som driver med kjøttproduksjon. Hos melkebøndene er det folk innom nesten annenhver dag. Enten det er veterinær, inseminør eller melkebil. Hos kjøttprodusentene er vi som veterinærer nesten aldri innom med mindre det er snakk om skader eller ulykker, sier Selnes.

LES KOMMENTAREN (PLUSS): Marerittet i fjøset

Opprydding

Torsdag vil Mattilsynet med bistand fra politiet starte opprydding og dokumentering av dyra inne i fjøset på gården.

- Fram til da vil det skje lite på gården. Vi vil fortsette med avhør og etterforskning, i tillegg til å bistå mattilsynet på torsdag, sier lensmann i Namsos og Fosnes, Stein Eirik Granli.

Åpent møte

I løpet av uka vil det bli invitert til et åpent møte i regi av det lokale bondelaget.

- Vi må prøve å snu det negative i saken til noe konstruktivt. Vi kan spekulere så mye vi vil om hva som har skjedd, men det vil etterforskninga vise, sier lokallagsleder Svenn Ove Fosseng.

- Jeg tror bygda og befolkninga har godt av å møtes etter en hendelse som dette. Jeg har vært i dialog med bondelaget og kommet fram til at vi fra kommunen sin side vil stille på dette møte. Vi får ikke gjort om det som har skjedd, men det kan være godt å møtes. Jeg tror folk er fra seg, sjokkert og ikke helt har forstått hva som har skjedd, sier ordfører Tingstad.

Reist tiltale mot bonden

I en kommune hvor det bor knapt 700 mennesker kan det være flere som har behov for å snakke med noen etter en slik hendelse.

- De fleste i kommunen har et forhold til hverandre, enten at de er yrkeskolleger eller sambygdinger. Denne saken har flere berøringspunkt. Vi må nå prøve å snu saken fra noe negativt til noe konstruktivt. Hvis dette kan bidra til et mer finmasket system framover, vil det i det minste være bra, selv om prisen var stor, mener Tingstad.

Hun sier videre at de som har behov for å snakke med noen kan henvende seg via kommunens vanlige kanaler som fastlege.

- Kommunens helsefolk vil selvfølgelig være behjelpelige for dem som ønsker, sier hun.

Det er blitt reist tiltale mot bonden som eier gården, og Mattilsynet vil etter hvert komme med en anmeldelse på forholdet.