Brannen som startet i et bolighus i Lensvik sentrum søndag kveld, var trolig godt i gang da nabokvinnen oppdaget flammene.

- Vindretningen sto motsatt vei, så jeg kjente ingen røyklukt. Ettersom brannen startet på motsatt side av min utsikt til huset, så jeg ingenting før flammene hadde tatt tak i tverrveggen.

- Du skal gå herifra

Kvinnen spente på seg sko og løp over veien for å høre om hun kunne være til hjelp. På brannstedet møtte hun mannen som nå er siktet for brannstiftelse.

- Brannvesenet var ikke på stedet, så jeg spurte ham om noen hadde ringt etter dem. Dette svarte han ikke på, men ba meg i stedet om å gå derifra. Han sa det helt rolig. Ikke truende eller aggressivt på noen måte. Jeg spurte en gang til og fikk samme svar; du skal gå herifra, sa han. Jeg tenkte det var et rart svar å få.

- Bilen sto i brann

Kvinnen la også merke til at en bil sto i brann i garasjen. Av tre biler som sto i garasjen, var det bilen som sto lengst bort fra huset som brant.

- Den brannen må være påsatt, tenkte jeg da.

Kvinnen koblet likevel ikke dette til mannen hun møtte på brannstedet. Hun løp hjem for å alarmere 110-sentralen. Der fikk hun beskjed om at andre hadde varslet om brannen og at brannmannskaper var underveis.

To familier husløse

- I løpet av de få minuttene det tok å løpe fram og tilbake, sto huset i full fyr og det var en voldsom røykutvikling. Utenfor møtte jeg andre naboer som fortalte at mor og barn i huset var reddet ut og tatt hånd om.

I huset, som nå ligger i ruiner, bodde to familier. En 26 år gammel kvinne og hennes seks år gamle datter bodde i øverste del av huset. Mannen som nå er mistenkt for brannstiftelse har tidligere vært samboer med 26-åringen i samme hus.