Det var onsdag 27. november i fjor at en gutt (1) ble funnet død i småbarnsfamiliens hjem i Vanvikan i Leksvik kommune. Barnets far (29) og barnets mor (26) ble begge siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Foreldreparet ble løslatt fra varetekt i begynnelsen av desember. Det har siden dødsfallet i november vært uklart hvorfor gutten døde. Den foreløpige obduksjonsrapporten klarte ikke å fastslå noen dødsårsak. Stump vold ble utelukket, mens en naturlig dødsårsak ble sett på som lite sannsynlig.

Ikke funnet stoffer

Nå klarer heller ikke den endelige obduksjonsrapporten å fastslå noen dødsårsak.

«Stump vold som dødsårsak kan utelukkes. Ut i fra de analyser som er foretatt i forbindelse med obduksjonen har man heller ikke funnet spor av stoffer i gutten som kan forklare dødsårsaken», heter det i en pressemelding fra Nord-Trøndelag politidistrikt.

Politiet påpeker videre at det fortsatt gjenstår noe etterforskning i saken.

«I tillegg venter politiet på svar på noen tekniske undersøkelser fra eksterne samarbeidspartnere, herunder Kripos og Folkehelseinstituttet. Vi ønsker også å foreta flere avhør av de siktede», står det i pressemeldingen.

Ifølge politiet opprettholdes siktelsen mot begge foreldrene. Det får farens forsvarer, Trond Peder Nilsen, til å reagere.

- Det er helt uforståelig for meg. Her finner man ikke ut hvorfor barnet døde. Slik jeg ser det utelukkes vold og forgiftning. Det er ingenting som er i nærheten av å bevise at foreldrene har noen skyld i guttens død. Jeg forventer at saken blir henlagt, sier han.

Politiadvokat på saken, Silje Valstad, påpeker at ikke politiet er ferdig med etterforskningen, og at det er årsaken til at siktelsen opprettholdes.

- Kripos og Folkehelseinstituttet bistår med tekniske undersøkelser. Det avhenger av deres kapasitet når dette arbeidet blir ferdig. Videre ønsker vi nye avhør av de siktede. Det er fremdeles spørsmål vi ønsker svar på. Vi har forsøkt å få til flere avhør gjentatte ganger de siste ukene, men de siktede har ikke ønsket det. Vi kom med en forespørsel til forsvarerne senest i dag, men har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding, sier hun.

Politiets mistanke

Foreldreparet har i avhør forklart at de forlot sønnen hjemme alene om morgenen 27. november. De dro på et ærend i nabokommunen Rissa. Da foreldreparet kom hjem igjen, skal de ha funnet gutten død i senga. Det var flere årsaker til at politiet mistenkte at noe kriminelt hadde skjedd. Barnefaren har i avhør snakket om dommedag, som skulle inntreffe dagen etter at gutten døde. Faren har fortalt at familien forberedte seg på dette. Foreldrene byttet også navn på sønnen, og ga ham et kristent navn, kort tid før dødsfallet.