Bare skorsteinene står igjen. Fra en av ruinene siver blå røyk. I sommer var Småværet i Flatanger en perle på trøndelagskysten. I løpet av ett døgn er idyllen lagt i ruin.

Bryggene er borte, sommerhusene og eneboligene er borte. Det er bare trist å gå på bergene fra den ene ruinhaugen til den andre. Vi teller tretten nedbrente stor og små bygninger nede ved sjøen på Småværet. Men det kan være flere. Vi som ikke er lokalkjente, klarer ikke å ha full oversikt. Den gode nyheten er likevel at ikke alle husene er tatt av brannen.

Mistet alt

Det er ikke riktig å si at det er folketomt i Småværet – politiet har tillatt en eskorte med medier inn i området. Men det føles likevel tomt. Ingen av de som har mistet alt sitt, har kommet tilbake.

Innimellom er det hus som er tilsynelatende uskadd av brannens herjinger. Ei rekke av nybygde sommerhus ute på en molo, har unngått flammene. Det siste huset inne på land er nedbrent, men disse med private eiere fra flere steder på Innherred, har sluppet med skrekken. Gnistene når bryggene har stått i full fyr, har ikke nådd over bukta.

På Hasvåg ser det ikke bedre ut. Husene står ikke like tett her. Fire-fem ruinhauger minner om husene som stod her. Bakken er svartbrent. To biler er utbrent. Ingen drømte vel om at det skulle bli slik alvor når de forlot hjemmene sine på mandags kvelden.

Også her er det hus som på uforklarlig vis har unnsluppet brannen, og er uskadde.

Hardt rammet

Åge Hasvåg som driver bygging av trebåter og har reiselivsvirksomhet gjennom firmaet Hasvåg Fritid, har reddet denne delen av virksomheten. Men privat er han hardt rammet. Eneboligen til familien er gått med i brannen.

Onsdag var det helikoptrene som gjorde grovjobben. De gikk i skytteltrafikk med de tunge vannsekkene mellom sjøen og fjellet der det fortsatt brant. Det ble pøst på med vann, vinden gjorde det vanskelig å treffe flammene hele tiden. Men de traff, og det hadde stor effekt. Det kunne vi observere da sekkene ble tømt.

Men det var skremmende å se hvor raskt ilden bredte seg i vinden. Gnistregnet førte til ny antenning i terrenget gang etter gang. Det er slik brannmannskapene sikkert opplevde det helt siden brannen startet – de måtte løpe etter brannen etter hvert som den flyttet seg i det knusktørre landskapet.

Formidabel innsats

Onsdag kunne ikke brannmannskapene gjøre så mye annet enn å kontrollere og være i beredskap. Den store jobben var gjort. De hadde levert en formidabel innsats natt til tirsdag og natt til onsdag, og kunne tillate seg en mer avslappet rolle etter hvert som en fikk brannen under kontroll. Vi kunne til og med spore noen smil i de grimete fjesene.

Vi traff mange brannfolk. Det har vært en voldsom mobilisering fra hele Midt-Norge. Fra Brønnøysund i nord til Stjørdal og Malvik i sør.