- Vi trives veldig godt her og har en flott naboskap, men stedet blir fort latterliggjort, sier Fætta-beboer, Rolf Vestvik i Verdal til Adresseavisen.

Kartverket har endret det gamle stedsnavnet Fætten, om til Fætta. Dette har innbyggerne i den lille grenda utenfor Verdal sentrum vært imot.

Har du tips om spesielle stedsnavn i Midt-Norge? Tips oss her

Kamp med kommunen

Vestvik mener kommunen bevisst har prøvd å nedgradere plassen ved å endre på stedsnavnet.

- Før het grenda Fætten, og så brukte vi Fætta i dagligtalen. Jeg tror det er et bevisst forsøk på å nedgradere området, fra kommunens side. Assosiasjonen til det kvinnelige kjønnsorganet er uheldig, sier Vestvik.

Sammen med Fætten Vel kjemper han nå en kamp for at industribygg ikke skal ta over området, og mener navnet Fætta gjør plassen mindre attraktiv for nyankomne. Før valget i høst laget de dokumentarfilmen «Kampen om Fætta», som viser historien til bygda.

- Stemmer selvfølgelig ikke

Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, mener stedsnavnet er blitt endret som følge av dialektutviklingen og synes det er synd at noen tror noe annet.

- Å påsta at dette har med nedgradering av området å gjøre, er tankespinn og stemmer selvfølgelig ikke. Det brukes jo språkkonsulenter i slike saker, og det skal harmonisere med dialektutviklingen. At dette gjort med en baktanke fra kommunens side, er ikke riktig, sier Iversen.

Flere stedsnavn vekker debatt

Det er ikke bare i Verdal at vei- og stedsnavn har skapt diskusjon. Tirsdag skrev Adresseavisen veinavnkonflikten ved området Fætten i Hitra kommune. Her kjemper kommunen og innbyggerne på samme side, mot Språkrådet.

Sjetnemarka og Sjetnmarka har vært til stor diskusjon i Trondheim. Hvordan det endte, kan du lese her.

Håndskrevne skilt og stedsnavn som ikke står oppført på kart, har også vært problematisk.

Dessuten har altfor mange steder fått navnet Husby i Stjørdal.

Vil du lese enda mer om temaet? Sjekk ut denne kronikken.

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) i Verdal mener utspillet til Vestvik er tankespinn. Foto: Leif Arne Holme