Flere studier har vist at ungdom som er tidlig utviklet debuterer tidligere med alkohol og røyk.

Nå viser en ny studie fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) at også det å oppfatte seg som tidligere moden enn andre jevnaldrende har betydning for drikke- og røykevanene i tenårene.

Høyerer alkoholforbruk

- Både gutter og jenter som oppfattet seg som relativt tidlige, rapporterte et høyere forbruk av alkohol og røyk. Dette var uavhengig av alder, sier forsker Grete Helen Bratberg ved HUNT.

Det starter en gang i 11-12 årsalderen. Hofter og pupper blir større. Skuldrene bredere. Så blir det menstruasjon, stemmeskifte, hormoner og hårete kropper.

Nesten 9000 nordtrønderske ungdommer i alderen 13 til 19 år deltok i HUNT-undersøkelsen. 31 prosent så på seg selv som tidlig utviklet, 51 prosent som gjennomsnittlig, mens 18 prosent så på seg selv som sent utviklet.

Tidlig utviklet - større frihet

- Vi vet at voksenlivet introduseres stadig tidligere. Det er viktig å vite noe om i hvor stor grad ungdommens adferd påvirkes av hvordan de oppfatter seg selv, sier Bratberg.

- Det handler om hvordan du ser på deg selv, men også om bekreftelse fra omverdenen. Forskning har vist at tidlige jenter ofte har større frihet hjemmefra. De kan se voksne ut, men mangler sosial modenhet. Det er forventninger om at voksenlivet er knyttet til røyking og drikking, sier hun.

De som er tidlig utviklet trekkes også gjerne til et eldre vennenettverk.

Dårlige drikkevaner

Dette kan få konsekvenser:

- Den kortsiktige konsekvensen er at ungdom utvikler dårlige drikkevaner når de er i en sårbar alder. Tidlig seksuell debut er også ofte knyttet til alkoholbruk. Langsiktig er det for eksempel lett å forbli en røyker som voksen hvis du starter tidlig, sier hun

Men å være seint ute med stemmeskifte og hårvekst kan også få følger:

Tøft å være sein

- Å være seint utviklet, og oppfatte seg som sein, kan være tøft særlig hvis du er gutt. Dette kan også føre til drikking og røyking - for å oppveie dette, forteller forskeren.

- Det er gjort en del forskning på dette. Vi er opptatt av å være gjennomsnittlige, spesielt i tenårene. Å være tidlig eller seint ute avviker fra det normale og kan gi følelsen av å være annerledes, sier hun.

Familieforhold og foreldres utdanning har også vært knyttet til røyking og drikking blant ungdommer, men dette var ikke av betydning for funnene i denne studien, i følge Bratberg .

Forsker Grete Helen Bratberg ved HUNT. Foto: LEIF ARNE HOLME
Ungdom som oppfatter seg som tidligere moden enn andre jevnaldrende har betydning for drikke- og røykevanene i tenårene. Foto: SCANPIX