Når han og Kristian Forbord trener på trønderske veier, opplever de til stadighet trøbbel.

To ulykker på kort tid

– Noen bilister spytter når de kjører forbi. Andre knipser tente sigaretter eller kaster brusflasker eller ølbokser mot oss. Her om dagen var det en som pælma en svart søppelsekk som havnet i fanget mitt. Heldigvis veltet jeg ikke, sier Wilmann.

Et annet problem er bilister som bremser opp like etter at de kjører forbi syklister.

– Det kan være vanskelig å forstå at vi kan holde ganske høy fart på sykkel. Med god vind kan vi ligge i 50 kilometer i timen. Når biler bremser opp foran oss, kan det oppstå farlige situasjoner, sier proffsyklisten.

På få dager har det vært to ulykker med syklister på trening i Trondheim. I det ene tilfellet, på Byneset sist torsdag, bremset en bil opp rett foran 18-20 syklister i formasjon. På Jakobsli ble to utøvere påkjørt av en bil mandag kveld.

- Norge er det verste landet

Frederik Wilmann og Kristian Forbord mener den evinnelige krangelen mellom syklister og bilister er et særnorsk fenomen.

– Dessverre er Norge det verste landet å trene i.

Men de to proffsyklistene vil også ha frem at mange syklister ikke kan oppføre seg i trafikken.

– Mange trener til Trondheim – Oslo i grupper på 40-50 stykker, og legger seg fire i bredden. Andre hopper rett fra gangfelt og ut i kjørebanen, eller sykler på rødt lys. Da skjønner jeg at mange bilister blir irritert. Idiotene er vel egentlig ganske jevnt fordelt mellom de som kjører på to og fire hjul, sier Wilmann.

Selv ble Frederik Wilmann utsatt for en alvorlig ulykke i februar. En tilhenger som kom skrensende over i feil kjørebane feiet sykkelen hans av veien. Først etter nesten to og en halv måned kunne han begynne å trene ordentlig igjen.

LES SAKEN HER: - Han har vært utrolig heldig

Fredrik Wilmann og Kristian Forbord mener den evinnelige krangelen mellom syklister og bilister er et særnorsk fenomen. Foto: TROND OLA TILSETH