Politiet mottok mandag melding om at fotobokser plassert ved E6 i Svemarka i Stjørdal har blitt skutt med hagle.

- To fotobokser er skutt på. En i nordgående og en i sørgående løp. Fotoboksene har omfattende skader som vil beløpe seg til store summer, sier operasjonsleder Rune Reinsborg ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Skjedde nyttårsaften

Politiet har grunn til å tro at skadeverket skjedde natt til første nyttårsdag mellom klokken ett og to på natta. Da sluttet nemlig minst én av boksene å fungere.

Politiet ser svært alvorlig på hendelsen.

- Det er kostbare ødeleggelser, og det er i tillegg brukt våpen. Det betyr at vi sannsynligvis har folk som ferdes med våpen i bilen, sier Reinsborg.

Politiet har mandag vært på stedet for å gjøre undersøkelser av fotoboksene. Nå håper de på hjelp fra publikum.

- Dersom noen har opplysninger om hvem som kan ha gjort dette så er vi svært interessert i det, sier Reinsborg.

Svært dyrt utstyr

Senioringeniør Ruth Helene Myklebust i Statens vegvesen Region midt syns saken er trist. Hun opplyser at det er snakk om svært store kostnader knyttet til ødeleggelsene.

- Bare i innmaten i boksene er det snakk om rundt én million i verdier. I tillegg kommer selve boksen som er sønderskutt. Vi jobber mye med fotoboksene, og har investert mye tid og midler for å få de opp, sier hun.

Hun ser alvorlig på saken, og lover at vegvesenet vil få boksene i funksjon igjen så snart som mulig. Hvor lang tid det kommer til å ta avhenger av skadeomfanget. Boksene plukkes nå ned og innholdet vil bli sendt til leverandør for reperasjon og undersøkelser.

Relativt sjeldent

Ifølge Myklebust er det færre tilfeller av hærverk mot fotoboksene nå enn det har vært tidligere.

- Det har vært episoder tidligere der boksene er skutt på, men ikke med et slikt omfang som dette. Etter at boksene ble digitale har de stort sett få stå i fred, sier Myklebust.

Før boksene ble digitale, rundt 2001, ble bildene lagret i selve boksen. Da var problemet med hærverk langt større, og en del forsøkte blant annet å sprenge boksene i stykker.

- Nå kan man ikke ødelegge bevis ved å ødelegge boksen, sier Myklebust.

I alle fall den ene av fotoboksene sluttet å fungere etter skytingen. Foto: Erling Skjervold