Store skader. Raset hadde en bredde på 300-400 meter og gikk langs elva Reina, ei sideelv til Namsen. Foto: BJØRN TORE NESS/NAMDALSAVISA

Se bildene: Raset i Overhalla

Store mengder leire raste ut i elva Reina i morges. Reina er ei lita sideelv av den verdensberømte lakseelva Namsen. Lederen i grunneierforeningen i Namsenvassdraget, Tom Riise-Hanssen, hadde ikke hørt om raset da adressa.no tok kontakt, men han tror ikke det er grunn for å fykte for laksesesongen som starter 1. juni.

- I utgangspunktet tror jeg ikke det. Der hvor Reina går ut i Namsen vil det kanskje bli mye leirsubstanser i vannet. Elva blir naturlig nok misfarget, men det skal vesentlig store masser til for at det skal ha noen innvirkning på laksen, sier Riise-Hanssen til adressa.no.

Ikke før det er snakk om at store menger løsmasser dekker elvebunnen vil det være noen fare på ferde. Lederen i grunneierlaget understreker at han ikke er noen ekspert på området, men at han baserer sine antagelser på tidligere erfaringer fra Namsen.

- Vi har sett tidligere at Namsen har hatt en stygg farge, og vi har trodd at helvete har vært løs. men vår erfaring er at det ikke har noen betydning på for eksempel lakseoppgangen. Vi har også sett det i situasjoner der det har vært forett mudring av elva i forbindelse med brobygging. Da har man vært bekymret for lakseoppgangen, men det viser seg gang på gang at det ikke har noen betydning, sier Riise-Hanssen.

- Laksen er en tøffing. raset skal være eksepsjonelt stort, nærmest katastrofalt, dersom det skal ha noen innvirkning. Nå går det dessuten mye vann i Namsen, så jeg vil tro den rensker seg ganske fort, sier Tom Riise-Hanssen.