- Laksen er i utgangspunktet fredet, og det kan bare åpnes for fiske der gytemålet er nådd. Når lakseinnsiget har vært så dårlig, er det god grunn til å innføre reguleringer, sier miljøverndirektør Bjørnar Wiseth ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til adressa.no.

Sammen med Nord-Troms og Nordmøre blir elvene rundt Trondheimsfjorden utpekt som urovekkende områder av organisasjonen Norske Lakseelver. Det er mindre laks i elvene, og fylkesmannen strammer derfor inn kvotene, skriver Trønder-Avisa.

- Vi må sette inn tiltak når fisket er for dårlig, sier Wiseth.

- Alarmerende

Norske Lakseelver har kartlagt starten på årets sesong, og sier fangsten i Gaula, Stjørdalselva og Orkla kun har vært 30 til 60 prosent av det normale i år.

- Det er veldig alvorlig. Det er lite storlaks, lite mellomlaks og lite smålaks, og da er det jo tre generasjoner som kommer tilbake til elva i mindre grad enn før. Storlaksen er den viktigste for å sikre nok gytefisk, og derfor er det spesielt alarmerende at det har vært så lite storlaks, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, til adressa.no.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har sammen elveeierlagene valgt å øke restriksjonene for fisket i Namsen, Verdalselva og Stjørdalselva.

- Laksefisket i Namsen er fem tonn under fjordåret, sier Wiseth.

Dårlig innsig av laks

Både Miljøvernforbundet og Norske Lakseelver peker ut lakselus som en årsak til nedgangen i antall laks. Det har også vært mindre innsig av fisk til Trondheimsfjorden.

- Det har vært dårlig lakseinnsig i Trondheimsfjorden, men noe bedre i Namdalsfjorden, sier Wiseth ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Det eneste vassdraget i Nord-Trøndelag som unngår nye restriksjoner, er Årgårdsvassdraget, hvor det ble rapportert om godt smålaksefiske.

Ingen kutt i Sør-Trøndelag

Det har ikke blitt gjort kutt i kvotene for elvene i Sør-Trøndelag, selv om det har blitt rapportert dårligere fiske også her. Ifølge Norske Lakseelver har åpningen på laksefisket vært svært svak i Sør-Trøndelag.

- Vi har ikke tatt opp den diskusjonen, men vi vil se på det, sier assisterende miljøverndirektør Marit Lorvik ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag til adressa.no.

Også på Nordmøre ser Norske Lakseelver grunn til bekymring etter en svak start på fisket i Surna og Toåa.

Vil ha strengere tiltak

Miljøvernforbundet gikk tidligere i juli ut og ba om at all fiske i de store elvene rundt Trondheimsfjorden ble stanset umiddelbart. De vil stanse all fiske i elvene.

- Det må til et strengt tiltak, og vi vil helst stenge lakseelvene i to-tre år fremover, opplyste regionleder Arne Roger Hansen i Miljøvernforbundet Midt-Norge til adressa.no.

Miljødirektoratet har varslet at det kan komme ytterligere reguleringer, og det kan derfor bli enda strengere regler for fiske i Nord-Trøndelag.

- Nå gjenstår det å se hva Miljødirektoratet gjør, sier Wiseth.