– Det var veldig trist å miste hunden sin under slike omstendigheter, sier hundeeieren, Jan Erik Asphaug fra Rennebu. Asphaug har hatt jakthund i over 50 år, og er ivrig jeger. Hero var syv år , og i sin beste alder. Asphaug vil fortelle historien om Hero først og fremst for å komme med et varsko til andre hundeeiere.

Syk etter jakttur

Hero ble syk onsdag 29. oktober etter å ha vært med Asphaug på treningstur i Åskjølen og Døvatnet på Berkåks østkant søndag og mandag.

– Da var han pigg og glad, og GPS-sporinga viste at han den ene dagen hadde lagt bak seg en tur på tre mil. Men om kvelden onsdag begynte han å oppføre seg unormalt, og i løpet av natta kastet han opp, forteller Asphaug. Dagen etter ble hunden funnet i en blodpøl på stuegulvet, og Asphaug oppsøkte umiddelbart en dyreklinikk Heimdal.

Forgiftet i terrenget

– På dyreklinikken ble hunden tatt til behandling, men de innvendige skadene var for omfattende til at Hero kunne reddes. Tarmene var helt ødelagt. Hero ble obdusert, og konklusjonen er at det er snakk om forgiftning av betydelige mengder rottegift. Ifølge veterinæren hadde hunden fått i seg gifta tre-fire dager før den kom til behandling, forteller Asphaug.

Uten at han kan si noe sikkert, tror Asphaug at hunden har fått i seg giften et sted ute i terrenget.

– Vi var på to turer, og GPS-sporingen viser at hunden aldri var i nærheten av hytteområder på disse turene. Hjemme gikk Hero i et fire meters bånd, og jeg finner det utenkelig at det er her har han fått i seg gifta. Det kan tyde på at det kan være lagt ut rottegift et sted i de områdene vi var på, sier Asphaug.

Informert politiet

Han har ikke anmeldt saken til politiet.

– Men jeg har informert lensmannskontoret om saken, og overlevert veterinærrapporten, sier Asphaug.

Han har vært inne på tanken om å gå i sporloggen til Hero, men det dreier seg om mange mil og han har tror det vil være håpløst å finne noe.

– Jeg vil ikke spekulere i om det er lagt ut rottegift bevisst eller om det er bare er kommet på avveie. Men jeg synes saken med Hero i det minste er et varsko til andre hundeeiere, sier Jan Erik Asphaug som allerede har skaffet seg en valp til erstatning for Hero som mistet livet på en slik tragisk måte.