Dette bildet viser alle lynnedslag i Trøndelag i tidsrommet 02.00 til 21.30 lørdag 27. juli. Foto: Statnett / SINTEF Energi AS

Fra natt til lørdag klokka 02.00 til klokka 21.30 lørdag kveld så slo lynet ned 2700 ganger i Trøndelag. Men det var ikke nakkehårene som reiste seg hos Stjørdal-familien Laukvik, det var håret på hodet.

Lynet og tordnet

På fjelltur i Sylan i helga opplevde familien Laukvik et spennende værfenomen. Det lynet og tordnet, og håret til familien ble veldig elektrisk.

- Det hørtes knitrelyd under føttene og håret reiste seg, sier Arne Martin Laukvik til Storm.no.

De var nesten på Syltoppen på Storsylen da det kom et voldsomt tordenvær.

- Det føltes helt merkelig. Også var det jo kjempeskummelt, sier Laukvik til adressa.no.

Etter å ha knipset et bilde, tok familien seg ned fra fra toppen. Og godt var det. For når håret reiser seg, kan det gå riktig så galt.

Forløper til lynnedslag

Sintef-forsker Frank Dahlslett sier piggsveisen er et faresignal på lynnedslag.

- Her er det like før lynet kan slå ned, fordi det har bygd seg opp en kraftig spenning mellom tordenskyene og bakken, sier Dahlslett til adressa.no.

Storm.no skriver at det i tordenskyene ligger et lag med negativt ladede partikler nederst i skyene, som trekker positiv ladning fra bakken.

- Det bygger seg derfor opp en kraftig spenning mellom sky og bakke, og det skaper positive strømninger opp fra bakken mot skyene, sier Dahlsett.

Denne positive strømningen kan føre til at håret reiser seg. Men selv om det kan være gøy, er det altså lurere å gjemme seg enn å ta bilder.

- Begynner håret å reise seg, bør du ikke stoppe og ta bilder. Da bør du finne et lavere sted i terrenget, gjerne en skråning, og gjøre deg så liten som mulig, sier Dahlslett.

Flere har omkommet

For folk har faktisk omkommet etter å ha opplevd dette hårfenomenet, ifølge Sintef-forskeren.

- Det var noen studenter i USA på en fjelltopp som opplevde dette. De stoppet og tok bilder av hverandre på en knaus. Det er et forvarsel når håret reiser seg sånn, og to av dem omkom av lynnedslaget. Det var også seks eller sju skoleelever i Japan som omkom etter dette skjedde, sier Dahlslett.

Familien Lauvik er glad det hele gikk bra.

- Vi gikk ned fra toppen fordi det var kjempeskummelt. Men når du står der på fjellet og det blir tordenvær, så kommer du deg ikke ned igjen på et blunk. Det tar litt tid, sier Arne Martin Lauvik.

Lars Thore tok dette blinkskuddet av lynet på Oppdal søndag. Han har brukt appen Snapseed for å gjøre fargene litt mer fremtredende, men ellers er ikke bildet redigert. Foto: Lars Thore Aarrestad