Torsdag presenterte de en fersk samarbeidsavtale med seks punkter som de tror må til for å unngå en dramatisk prosess med oppsigelser.

Må kutte 18 millioner

– Om tre måneder skal kommunebudsjettet behandles i Røros kommunestyre, og utfordringen er behovet for kraftige inngrep for å rette opp det regnskapsmessige underskudd på cirka 18 millioner kroner som har brakt Røros inn på Robek-lista, sier Bjørn Salvesen (SV).

De seks punktene som samarbeidspartnerne håper å vinne politisk flertall for, toppes med at den kommunale omstillingsprosessen skal ende i at flere kommunalt ansatte skal være i hel eller høyere stilling, og at uønsket deltid skal bort.

Nei til oppsigelser

– Vi mener at nedbemanning skal skje gjennom naturlig avgang fremfor oppsigelser av fast ansatte. Det vil være en langt bedre løsning for å unngå usikkerhet blant kommunens 400 ansatte, og vi har belegg for et potensial på cirka 100 ansatte som kan gå av med pensjon de neste fem–seks årene, sier Frode Strickert, som er hovedtillitsvalgt i Røros kommune.

SV og LO er også enige om at kommunalt ansatte må regne med å bytte arbeidssted og oppgaver for å øke stillingsandel og unngå oppsigelse.

Vil øke bemanningen

– Vi vil også øke grunnbemanningen, for å redusere et betydelig sykefravær og spare store utgifter på innleid arbeidskraft og overtid, sier Salvesen.

Samarbeidsavtalens femte delpunkt er at kommunale virksomheter ikke skal konkurranseutsettes, fordi man mener det både vil forringe tilbudet overfor brukerne og de ansattes arbeidsvilkår.

Endelig vil de at skal omstillingsprosessen også skal omfatte en gjennomgang av all rapportering, måling og tidsstyring, med sikte på fjerning av unødvendig byråkrati.

– Ansatte må gis tillit

Stortingsrepresentant Snorre Valen fra Sør-Trøndelag SV var også til stede under presentasjonen, og hilste spesielt dette punktet velkommen.

– Med dette kan vi oppnå en tillitsreform, ved å endre en arbeidshverdag som de siste 10–20 årene har vært preget av et skjemavelde og en rapportering. De ansatte føler at dette går på bekostning av deres egentlige arbeidsoppgaver, og at de ikke er gitt tillit som fagarbeidere. Tillit er en viktig forutsetning for at de ansatte skal ta eierskap til den omstillingsprosessen de selv skal igjennom, sa Valen.

– Potensialet ikke tatt ut smart nok

Bjørn Salvesen fremholdt at Røros kommune egentlig ikke har så dårlig økonomi som budsjettsituasjonen tilsier.

– Vi mener at det finnes tilstrekkelige midler til å drifte gode kommunale tjenester, men dette potensialet er ikke tatt ut smart nok, sier Bjørn Salvesen.

Han tror også at det er gode odds for å få politisk flertall for de fleste av punktene i samarbeidsavtalen, når den om to uker legges frem for kommunestyret i forbindelse med behandlingen av selve omstillingsprosessen.