Innen 16. august skal 150 utenlandske utvekslingselever ha fått tildelt vertsfamilie, men fortsatt står 50 uten bopel det kommende året.

Så langt har 20 familier fra Trøndelag meldt seg, hvorav elleve er fra Nord- og ni fra Sør-Trøndelag.

- Vi oppfordrer flere til å melde seg. Det er et stort potensial i denne byen, og jeg mener vi bør ha minst like mange vertsfamilier som Nord-Trøndelag, sier lokallagsleder i AFS Trondheim, Hanne Liv Østtveit-Moe.

Givende

Karsten Schroeder hadde positive opplevelser gjennom AFS' ordning, og nå blir han og kona Sigrunn vertsfamilie for tredje år på rad.

- Vi har selv fire barn, som alle er voksne og har flyttet ut. Vi synes det er hyggelig å ha ungdom i hus igjen, sier Schroeder.

Ekstra vanskelig år

Elevene er i alderen 16 til 17 år, og skal tilbringe ett år på andreåret i en norsk videregående skole. Østtveit-Moe sier dette er en unik mulighet til å bli kjent med nye kulturer.

- Hele poenget med utveksling er å få større forståelse for andres kultur, og lære om hverandres hverdag, sier Østtveit-Moe.

Så langt har kun ni meldt seg fra Trondheims-området. Østtveit-Moe forstår ikke hvorfor færre har meldt seg i år.

- Folk mener man kanskje ikke har nok tid. Det kan være mange føler det blir mye med jobb og slikt, men en må huske at barnet skal ha et sosialt liv ved siden av, sier Østtveit-Moe.

Ingen binding

For dem som er usikre på om de ønsker å være vertsfamilie over et helt år, finnes det en annen løsning.

- Man kan også bli en såkalt velkomstfamilie i én måned eller to, mens vi fortsetter jakten på en permanent løsning, sier Østtveit-Moe.

Karsten Schroeder oppfordrer flere til å åpne hjemmene sine for utvekslingselevene.

- Vi har lært mye om andre lands kulturer, og vi holder fortsatt kontakten via mail, sier Schroeder.

18. august lander utvekslingselevene på Værnes lufthavn. Hvor mange som kommer er ennå ikke bestemt, så langt har kun familien Schroeder og 19 andre fra Trøndelag meldt seg.