– Det er helt høl i hodet. De bør ta innover seg at Malvik er en pendlerkommune, sier pappa Jonny Hemb-Selvåg.

Han og 487 andre foreldre har skrevet under på et brev til ordføreren der de ber om at kommunestyret opphever vedtaket. Saken kommer opp i kommunestyremøtet førstkommende mandag.

I januar i år vedtok Utvalg for oppvekst og kultur i kommunen å kutte de daglige åpningstidene med 15 minutter samt å holde sommerstengt i tre uker, i stedet for to som tidligere. Den innskrenkede åpningstiden blir innført ved starten av august. De fleste barnehagene vil da være åpne fra syv om morgenen til halv fem om ettermiddagen.

Kommunen regner med å spare totalt to millioner kroner årlig på kuttene.

Pendlerproblemer

Mor Anne Løvseth var en av dem som tok initiativ til underskriftskampanjen.

– Det er bare to år siden kommunen innskrenket åpningstidene med en halvtime. Dette finner vi oss ikke i, sier hun.

Løvseth påstår at kommunen brøt barnehageloven og opplæringsloven da verken FAU eller SU ved barnehagene ble informert eller tatt med på råd før vedtaket ble gjort.

Jonny Hemb-Selvåg arbeider i Trondheim. Han sier de nye åpningstidene vil gjøre det vanskelig for pendlere.

– Det er som om kommunen sier vi må flytte eller finne oss en jobb nærmere bostedet. De tenker ikke langsiktig når de gjør dette, mener Hemb-Selvåg.

Han påpeker også hvordan den tre uker lange sommerstengingen medfører at barnehager og SFO er stengt over fem uker i året til sammen.

– I praksis betyr det at kommunen bestemmer når du skal ha ferie.

Trenger å spare utgifter

Kommunalsjef Ester Sandtrø har stor forståelse for foreldrenes frustrasjon.

– Vi er ikke overrasket over at foreldre reagerer, og jeg skjønner at redusert åpningstid og feriestenging er problematisk for noen. Spesielt siden Malvik er en pendlerkommune. Kuttene er vedtatt på grunn av den økonomiske situasjonen i kommunen, sier Sandtrø.

Sandtrø informerer om at kommunen kommer til å spare mest på de reduserte vikarutgiftene de tre ukene barnehage og SFO er sommerstengt.

Hun avviser at behandlingen av sparetiltakene har vært lovstridig.

– Prosessen med å kutte i kommunebudsjettet ble startet i høst, og det ble gitt informasjon til samarbeidsutvalgene ved barnehagene, sier hun.