«Vi må ha en logo øverst oppe. Svart logo, hvor det står «Anabolic Forums» med en fancy skrift

Setningene er hentet fra den krypterte e-posten som den 27 år gamle «dataeksperten» oppga som den første utvekslingen om å opprette dopingbørsen, nettforumet Anabolic Forums, i jula 2010.

Fikk doping for datajobb

27-åringen valgte å stå i vitneboksen. Iført svarte klær svarte han på spørsmål fra aktor Unni Sandøy. I tillegg til å sette opp forumet med registrering i utlandet, tok også 27-åringen backup av databasen.

- Jeg hadde en del oppgaver i forbindelse med Anabolic Forums, utover opprettelsen. Det gikk noen timer på det og jeg fikk betaling for det i steroider, sier han i retten.

Anabolic Forums er, sammen med pågripelsen av «trykkern», sentralt i saken. «Dopingbørsen» førte over 2000 norske kjøpere og selgere av doping sammen.

Statsadvokat Sandøy boret i omstendighetene rundt opprettelsen av Anabolic Forums. Ved flere anledninger ba hun 27-åringen om å oppgi navnet på oppdragsgiveren. Hun gikk gjennom en beslaglagt e-postutveksling mellom 27-åringen og dekknavnet «Onkelskrue.»

- Jeg vil ikke si noe om det, men det kom vel frem i går, sa han.

Tirsdag var en medtiltalt 27-åring i vitneboksen. Da nektet han å si noe. Onsdag gjorde mannen helomvending og avga forklaring for retten. Påtalemyndigheten mener mannen skal ha brukt dekknavnene «Onkelskrue» og «anabolic.»

«Anabolic» er av påtalemyndigheten regnet som sentralt, både som dopingselger og som bakmann for opprettelsen av Anabolic Forums.

I e-postutvekslingen Sandøy trakk frem i retten, diskuterer de to 27-åringene hvilke tekniske egenskaper og spesifikasjoner Anabolic Forums skulle ha.

Fryktet for livet

15. februar 2012 var «dataeksperten» blant de over ti pågrepne i Trondheim. Han satt varetektsfengslet i ukesvis i fullstendig isolasjon. I flere avhør ga han uttrykk for at han var redd.

Sandøy konfronterte mannen med uttalelser fra avhør hvor han sa han fryktet for sitt liv dersom han navnga personen bak «anabolic.»

- Det var sterkt overdrevet, men isolasjon preger folk. Alt som kommer er kanskje overdrevet på grunn av den situasjonen. Per dags dato har jeg ingen slik frykt, sier «dataeksperten.»

Flere av de siktede i Operasjon Gilde har i avhør og fengslingsmøter fortalt om en frykt for represalier. Høsten 2013 ble mer enn fem personer dømt som pengekurerer for nettverket i Trondheim. Dommene falt andre stedet i Norge. Også flere av pengekurerene fortalte om trusler, og i ett tilfelle, at de fikk menn med trønderdialekt på døra.

I en av e-postutvekslingene uttaler «Onkelskrue» seg om en person som skylder det angivelige nettverket penger:

«Har en kar klar som kan dra inn å mose han, så sa han fikk se til å ordne de penga!»

Tatt på Moholt

Sommeren 2011 ble «dataeksperten» (27) pågrepet ved et postkontor på Moholt da han skulle hente ut flere kilo flytende doping.

- Jeg ble tatt på fersken. Det kom to hyggelige politibetjenter og lurte på om jeg kunne sette fra meg pakken og bli med. Så da gjorde jeg det.

27-åringen ble løslatt etter avhør og det skjedde ikke mer i saken. Politiet hadde imidlertid beslaglagt pc-en hans. I maskinen lå nøkkelen til å beslaglegge Anabolic Forums. Først nesten ett år etter, da Operasjon Gilde hadde vært offentlig kjent i månedsvis, ble denne nøkkelen funnet og dopingbørsen omsider stengt.

Ba om dokumentasjon

Mot slutten av sin forklaring fortalte «dataeksperten» om medlemsantallet på andre, eldre versjoner av norske dopingforum. Medaktor Per Martin Utkilen ville umiddelbart vite hvor 27-åringen hadde opplysningene om medlemstallet på den gamle dopingbørsen fra. 27-åringen ønsket ikke å oppgi det, men henviste til at politiet ville klare å finne det selv.

Etter å ha blitt presset på det så sa «dataeksperten» at han kunne skaffe dokumentasjonen.

- Kan du ta med det i morgen? Spurte medaktor Utkilen.

Forsvarer Christian Wiig påpekte at det er rettsfri fredag og «dataeksperten» svarte:

- Ja, hvis du vil ta en kaffe, da.

Forespørselen falt uten et svar fra medaktor.