Fotoboksene som ble skutt på med hagle på nyttårsaften er en del av en den nye streknings-ATKen som skal gå mellom Svemarka og Vordal på E6 i Nord-Trøndelag.

Alt av nødvendig testing på strekningen var ferdig, og det var omtrent bare å fjerne teipen på varslingsskiltene som  gjensto da to av de fire boksene ble ødelagt.

Utsatte starten

- De var ferdig uttestet og klar for igangsetting rett før juleferien. Vi valgte å avvente oppstart til etter nyttår på grunn av avvikling av juleferie. I jula var det få folk som kunne følge med på oppstarten, opplyser senioringeniør  Ruth Helene Myklebust hos Statens vegvesen til adressa.no.

Like etter at hendelsen ble kjent opplyste hun til adressa.no at det i verste fall kunne dreie seg om skader i millionklassen. Hver av de to boksene har en innmat til en verdi av 500 000 kroner. Hvor omfattende skadene ble er foreløpig ikke kjent.

- Vi vet ikke mer om det før leverandøren har fått sett på utstyret som er sendt inn, sier Myklebust.

Ingen ble fotografert

Like før jul ble det tatt noen testbilder, men ingen fartssyndere hadde blitt fotografert i fotoboksen i dagene før skadeverket. Nå ønsker veimyndighetene å få boksene opp og i drift så snart som mulig.

- Når nødvendig utstyr er på plass og været tillater montering, så kommer boksene opp igjen, ifølge Myklebust.

Hvor lang tid dette vil ta avhenger altså av hvor mye innmat som må skiftes ut, samt værforholdene.

Alvorlig sak

Politiet uttalte til adressa.no at de ser svært alvorlig på hendelsen.

- Det er kostbare ødeleggelser, og det er i tillegg brukt våpen. Det betyr at vi sannsynligvis har folk som ferdes med våpen i bilen, sa operasjonsleder Rune Reinsborg, samtidig som han etterlyste tips fra publikum.

Lister24.no skriver fredag om en fotoboks i Lyngdal som er svært dårlig butikk. Den knipset inn 62 000 kroner i fjor, men måtte repareres for 300 000 på grunn av gjentatte tilfeller av hærverk. Til slutt måtte den erstattes med en ny en.