Tilstanden til traktorføreren som i dag havnet i Hyttelva, ei elv som går gjennom Røros sentrum, er kritisk og ustabil, melder St. Olavs Hospital. De beskriver skadene som meget alvorlige. Mannen i starten av 60-årene behandles på intensiven, opplyser sykehuset.

Det var like før 9.30-tiden tirsdag at en traktoren av typen John Deere havnet i Hyttelva. Hendelsen skjedde 100 meter fra der Hyttelva møter Håelva.

- Vitner har fortalt til oss at føreren forsøkte å komme ut av førerhytta etter at traktoren havnet i elva, men at føreren ikke klarte dette før førerhytta gikk under vann, sier politibetjent Stein Bjørnli ved Røros lensmannskontor.

- Trillet ut i elva

Blant vitnene er snekkeren Tor Magne Valset, som jobbet på en terasse på motsatt side av elva.

- Jeg så traktoren i øyekroken. Jeg så at den havnet langt utpå kanten, før den trillet ut i elva, forteller snekkeren til adressa.no.

Han forklarer at traktoren kjørte oppover langs elva i kjøreretningen som går nærmest elva. Fra veien ned til elva er det ingen sikring, og det er en høydeforskjell på nærmere to meter.

- Jeg skrek ut med en gang og ringte straks til ambulanse. Jeg kom videre over på andre siden og gjorde folk oppmerksom på det som hadde skjedd, sier han.

Ole hoppet i elva

Skrikene gjorde at Ole Johan Rotvold (25), som jobber på et verksted like ved på motsatt side av elva, ble varslet. Sammen med han hoppet også en kvinne og en mann fra Rørosmussets Bygningsvernsenter ut i den kalde elva for å redde føreren ut. De to sistnevnte var på jobb i nærheten da ulykken skjedde.

- Vi fikk traktorføreren ut hytta. Da var han bevisstløs. Vi fikk trukket ham ut av førerhytta, som lå under vann og dro han med opp på land. Der sørget vi for å sikre luftveiene hans, forteller Rotvold.

Kort tid etter den snarrådige innsatsen fremstår han som rolig, men forteller at han er kald, til tross for at han har fått på seg tørre og varme klær. Likevel er det tydelig at hendelsen har gjort inntrykk på ham.

Rotvold og Valset antyder at det tok fem minutter fra hendelsen skjedde til ambulanse og lege var på stedet.

- Hjelpen kom fort, sier Valset.

Får ros

Legen som rykket til stedet, Per Arne Gjelsvik, roser innsatsen til redningsmennene. Han påpeker at selv om de kom tidlig til stedet, er innsatsen til de som kommer først til drukningsulykker avgjørende.

- Den innsatsen de gjorde er helt avgjørende. De handlet veldig klokt og veldig raskt. Jeg kan ikke få fullrost dem nok, sier han til adressa.no.

Traktoren er hentet opp fra elva etter ulykken og den blir undersøkt. Ulykkesgruppen til Statens vegvesen ble også sendt til stedet for å foreta undersøkelser.

Traktoren ligger på siden i elva. Foto: Geir Tønset
Hele førerhytta på traktoren er dekket med vann. Foto: Geir Tønset