- Det er veldig sjeldent at vi finner hus fra vikingtiden i Midt-Norge. Det er så sjeldent at jeg kan telle det på få fingre, sier arkeolog Raymond Sauvage, som er prosjektleder ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Det sier han på bakgrunn av funn som ble gjort i forbindelse med utvidelsen av Ørland kirkegård. I løpet av de siste fem ukene har de gravd rundt kirkegården, før den skal utvides.

Stort langhus

Han mener det ikke bare er spesielt at de fant hus fra vikingtiden, men at tre husene utgjorde det de mener er et gårdstun. Et gårdstun bestående av to langhus og et grophus.

- De hustypene vi har funnet er noe som vi ikke har sett før i landet. Det største er 30 meter langt og ni meter bredt. Det har hatt kraftige vegger og observasjoner tyder på at det har vært høyt under taket. Det minner mest om høvdinghaller fra jernalderen, sier han.

Fant flere gjenstander

Sauvage forteller at de fant flere gjenstander og en steinovn i grophuset, som er et hus som var gravd ned i bakken.

- Vi fant en flettet ring av bronse, en ringnål i bronse, en rekke jernnagler, flere redskaper i jern, to spinnehjul, halvparten av et vevlodd i leire, et terningformet vektlodd i bly med bronsekappe, en rekke bryner og brynefragmenter, sier han.

Det ble også funnet et ildsted i grophuset.

- Det var fantastisk fint, legger han til.

Maktsted

Arkeologen forteller at funnene kan knyttes til at noen med mye makt har bodd der.

- Like ved er den største gravhaugen i fylket. Dette er et typisk tegn på at en viktig person er gravlagt der, og da er dette funnet spennende når vi i samme område finner et gårdstun fra vikingtiden, sier han.

Fylles igjen

Området er nå ferdig undersøkt, og det vil bli en del av kirkegården på Ørlandet.

- Jordmassene vil bli lagt tilbake og områder rundt vil ligge bevart i en god del år, opplyser han.

På slutten av den aller siste dagen i felt ble steinovnen i grophuset gravd ut totalt. Det medførte fjerning av store mengder stein, som her ligger på kanten av grophuset. Marte Mokkelbost og Eivind Krag er her i gang med fjerning av de siste steinene Foto: Hanne Bryn, NTNU Vitenskapsmuseet.
Hjørneildstedet etter at alle steiner over gulvflaten i grophuset er fjernet. Ovnen har oval grunnform, og har en flat skiferhelle i bunnen. Foto: Marte Mokkelbost, NTNU Vitenskapsmuseet.