Men trolig blir de 82 grønne lastebilene først stående på Værnes i noen måneder fremover. Der står de sirlig oppstilt på rekke og rad like ved rullebanen.

Lastebilene tilhørte opprinnelig Brigade 12, men har vært overført til Vertslandsstøttebataljon nummer 1, der det ikke lenger er bruk for dem, opplyser oberstløytnant Torbjørn Mathiassen, sjef for Forsyningsavdeling Trøndelag.

– Trolig skal mellom 20 og 30 av lastebilene bygges om med bakløfter og overføres til Heimevernet. De resterende selges nok til forsvaret i et annet land. Der har de baltiske landene vært nevnt, men ingenting er klart ennå, sier Matiassen.

Scania 93M-lastebilene er overhalt og klargjort for salg av en avdeling fra vertslandsstøttebataljonen etter øvelse Cold Response, som ble avsluttet i mars.

– Vi tok det ut av lagrene for at det skal være tilgjengelig og få litt fortgang i salget. Dette er materiell som vi har hatt i mobiliseringsstrukturen, som nå er det på vei ut, sier Mathiassen.

De fleste av bilene har tidligere tilhørt mobiliseringsavdelingen Vertslandsstøttebataljonen, som skal bistå amerikanske soldater når de er i Norge. Foto: FOTO: FRANK CADAMARTERI