Hvor mye bakrusen svir i lommeboka avhenger av du bor.

Forstyrrer du natteroen i Trondheim sentrum, kan det koste deg 10 000 kroner, mens det til sammenligning koster 3000 i Stjørdal.

- Før hadde vi ulike satser for helg og ukedager, men nå har vi lagt oss på den høye satsen gjennom hele uken, sier fungerende påtaleleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Jarle Wikdahl.

Hør på onkel politi

Tidligere var utgangspunktet for ordensforstyrrelser 6000 kroner, men i slutten av 2012 ble dette økt til 10 000 kroner.

- Vi ser at reaksjonen må være såpass for at det skal virke avskrekkende på folk, sier Wikdahl, som opplyser at dette først og fremst gjelder personer i beruset tilstand.

For de av oss som nekter å etterkomme politiets pålegg kan det bli en dyr affære, men også her er forskjellene store.

I Nord-Trøndelag er utgangspunktet 3000 kroner for å ignorere politiets pålegg, mens Sør-Trøndelag opererer med 7000 – hvor påstanden kan øke til 9000 hvis vedkommende går rettens gang.

Dyr politiutskjelling

Og er du først i gang er det verdt å merke seg at politidistriktene skiller mellom forulemping av offentlige tjenestemenn og vanlige personer. Forulemping, også kjent som utskjelling eller sjikanering, av sivile straffes hardere enn forulemping av politi i Sør-Trøndelag, mens det motsatte er tilfelle i nord.

Det kan koste deg 10 000 å skjelle ut sivile i Sør-Trøndelag, og 8000 for politi. Mens utgangspunktet i Nord-Trøndelag er 4000 for sivile, og helt opp mot 7500 for offentlige tjenestemenn.

- Forulemping av sivile er et sterkere inngrep. Politiet er profesjonelle aktører som har en viss terskel for hva de kan håndtere, sier Wikdahl i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Kollegaen i Nord-Trøndelag, Sigbjørn Bjerkem, sier de vil justere satsene.

- Vi hadde et område hvor politiet var spesielt utsatt for forulemping. Nå som vi har fått den nødvendige roen, kommer vi nok til å endre satsene igjen, sier Bjerkem i retts- og påtaleenheten i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Varsler nye satser

I Nord-Trøndelag er de klar over den lave bøtesatsen i distriktet, men sier dette vil endre seg.

- Vi har begynt å revidere dagens bøtesatser, men er foreløpig ikke ferdig. På noen områder har vi lavere satser enn andre politidistrikt, men den enkelte påtaleleder er ikke forpliktet til å følge dem, sier Bjerkem.

De nåværende bøtesatsene i Nord-Trøndelag vil fortsatt være gjeldende, frem til en eventuell revidering i oktober.

Bøtesatsene er politiets retningslinjer for utmåling av forelegget, og politidistriktene har mulighet til høyne satsene hvis de anser situasjonen som alvorlig.