Foto: Inger Sakshaug (grafikk)

Torsdag morgen ble hans mor (92) ranet i sitt hjem på Søvasskjølen i Orkdal.

- Det er forferdelig brutalt. De kom inn  døren mellom huset og garasjen som står åpen. Da de kom inn til henne holdt de revolverne foran seg og stakk dem inntil hodet på henne. Man kan ikke tro at sånt skal skje, siersønnen Per Arne Lysevoll til adressa.no.

Han forteller at alt gikk veldig fort.

- Jeg var hjemme helt til i åttetiden, så skjedde det like etter jeg dro. Man blir i en sjokkartet tilstand når noe sånt skjer, sier sønnen Per Arne Lysevoll til adressa.no.

- Ufattelig

Ifølge kvinnens forklaring skal ranet ha skjedd cirka klokken 08.45 torsdag morgen. Kvinnen forklarte politiet at hun var alene hjemme da minst to norsktalende maskerte menn med pistoler, eller pistollignende gjenstander, truet henne.

Lysevoll hadde dratt ut fra huset bare noen timinutter før ransmennene kom til gården. Han hadde latt døren mellom garasjen og huset stå åpen, og det var der ransmennene hadde kommet seg inn.

Han forteller at moren hadde gjort seg klar for å bli hentet for å kjøres til fysioterapeuten. Alt var klart, pengevesken sto på kjøkkenbenken.

«Jeg har blitt ranet»

- Jeg skulle utføre noe arbeid med snøscooteren. Så ble jeg oppringt av moren min. Jeg rakk ikke å ta telefonen, så jeg ringte tilbake, men fikk ikke noe svar. Da jeg omsider fikk tak i henne, sa hun: «jeg har blitt ranet, jeg har blitt ranet!» forteller Lysevoll.

Sønnen dro så fort han kunne og var hjemme bare få minutter etter telefonsamtalen. Der fant han moren bundet fast med teip.

- Hun hadde klart å få løs den ene hånden selv, men jeg måtte selv fjerne den andre teipen. Jeg ringte politiet tvert, forteller Lysevoll til adressa.nos reporter på stedet, forteller han.

Våpen og penger

Lysevoll forteller at moren hadde en veske med penger i som ranerne stakk av med.

I tillegg hadde de hentet en rørtang for å bryte opp våpenskapet.

- De hadde rotet noe voldsomt i overetasjen, og de hadde forsøkt å bryte opp våpenskapet mitt. Jeg vet ikke om de fikk med seg noen våpen, sier han.

Politiet mener ranet pågikk i mellom ti og 15 minutter.

- Det er ufattelig. Noe av det verste som kan skje. Hun er transportert til sykehuset nå, forteller sønnen om det væpnede ranet.

Sjekket hjulspor

Hjulspor på gården har blitt undersøkt av politiet, men så langt er ingen biler knyttet til disse sporene.

Det er foreløpig ikke kjent om eller hva som er stjålet fra boligen kvinnen befant seg i.

Politiet sperret i formiddag av og undersøkte et toalett på en restaurant i området. De har nå forlatt stedet og sperringene er fjernet.

Naboer er avhørt, men politiet hadde ved 12.40-tiden fortsatt ingen observasjoner som kunne knyttes til ranet.

- Helt tilfeldig

Lysevoll forteller at han og moren bor på en stille plass der alle kjenner alle. Det er vanlig å ha dørene ulåst.

- Det er helt tilfeldig at vi skal bli rammet av dette, og at det skulle skje sånn. Jeg kunne like gjerne ha vært hjemme, eller kommet hjem mens det pågikk. Men de kom altså på høylys dag med våpen og tok seg inn. Det er sjokkerende å tenke på, sier Lysevoll.

- Oppegående 92-åring

Lysevoll forteller at selv om moren hans er 92 år, er hun en oppegående dame.

- Det eneste som er med henne er at hun er dårlig til beins. Men det gjør henne jo også veldig sårbar. Hun var i overraskende god form da jeg kom inn, og kunne gjøre rede for seg, men hun var selvfølgelig i sjokk. Jeg er også dypt sjokkert over det som har skjedd, forteller Lysevoll.

Det var på denne gården kvinnen ble utsatt for et væpnet ran. Foto: Børge Sved