Litauerne i 40-årene ble stanset av ved Ådalsvollen i Verdal om kvelden tirsdag 2. mai. Etter at tollerne oppfattet at en personbil kjørte frem og tilbake på Jamtlandsvegen fattet de mistanke og stanset bilen. Samtidig så to andre tollere en gammel lastebil som passerte tollstasjonen, og de ante en sammenheng. Det har etter hvert kommet frem at de tre mennene i personbilen drev spaning for lastebilen som kom etter, ifølge den ferske dommen mot mennene.

I lastebilen fant tollerne brennevin som utgjør det største beslaget i Midt-Norge på langt tid. Lastebilen er forøvrig tidligere eid og brukt som bandbil av den folkekjære svenske artisten «Brolle».

Unndragelse på 1,2 millioner kroner

Brennevinet var dekket med en presenning og det var satt noen møbler foran pallene med sprit. Føreren av lastebilen forklarte da også at han var på vei til Trondheim med møbler. Retten har lagt til grunn at det dreier seg om originalvarer med alkoholvolumprosent på 40 % slik at unndratte avgifter utgjør 1 242 900 kroner.

- Det er lenge siden vi har gjort et så stort beslag av sprit. Tollerne fant seks paller med til sammen 2880 liter vodka, sa seksjonssjef i Tollregion Midt-Norge, Bjørn Arild Sørli til adressa.no 4. mai.

Skjult under presenning

De fire mennene fra Litauen er 41, 43, 46 og 47 åre gamle. 46-åringen var fører av personbilen, mens mennene på 41 og 43 år var passasjerer. De fire mennene har jobbet sammen i et byggefirma dom 43-åringen driver. 47-åringen kjørte lastebilen. Begge kjøretøyene var svenskregistrerte og registrert på 43-åringen. Skjult bak en presenning i lasterommet på lastebilen ble det avdekket paller med 2880 liter vodka på flasker. Flaskene var merket med etikett «De Luxe» og «40 %».

Lasten var ikke spesielt godt skjult. Mennene hadde satt noen møbler foran pallene med vodka.

43-åringen erkjente seg skyldig i henhold til tiltalen som gjaldt grov tollovertredelse og medvirkning til grov tollovertredelse, mens de tre som var i personbilen nektet straffskyld.

Avtale på ferga fra Riga

43-åringen har i retten forklart at han møtte en bekjent på ferga fra Riga til Stockholm i månedsskiftet april/mai og fikk da forespørsel om han kunne frakte brennevinet til Verdal. Det endte med at 47-åringen, som også var på ferga, skulle kjøre lastebilen fra Sverige til Norge. Samtidig ble 43-åringen og de to andre domfelte med på turen i personbil, angivelig for å skaffe seg arbeid i Verdal. I forklaringen står det at de to andre ikke visste noe om innholdet i lastebilen. 43-åringen hevder at han heller ikke selv så inn i lastebilen etter at den var opplastet.

Les også: Hadde sokk full av disse tablettene gjemt i trusa

- Planmessig og kartlagt samarbeid

Retten mener at alle fire kjente til at lastebilen var lastet med alkohol. De fire kjente hverandre fra før og de kjørte sammen under hele turen fra Sverige. De var alle tilstede på parkeringsplassen i Sverige der brennevinet ble lastet opp. De fire spiste også lunsj sammen på veien til Norge, går det frem av dommen.

Smuglingen utgjør 1,2 millioner kroner i avgiftsunndragelse.

Les også: Så mye koster det deg å smugle over grensa

- Hele det sammensatte handlingsmønsteret, som i det minste strekker seg fra hentingen av lastebilen hvor alle fire tiltalte var med, til møtet mellom de samme fire tiltalte på parkeringsplassen, videre ved samkjøringen mot Norge og fram til personbilens klarering av passasjen foran tollstasjonen i Ådalsvollen, beviser etter rettens syn et planmessig og kartlagt samarbeid mellom de fire tiltalte, heter det i dommen.

Hevder de kjørte seg vill

Som forklaring på at de kjørte frem og tilbake på Jamtlandsvegen, sier 43-åringen at de kjørte seg vill. Dette tror ikke retten på da det kun er én hovedvei i området og kun noen avkjørsler til hus og hytter i nærheten.

Les også: Smugler hadde elektrosjokkvåpen i bilen

- 43-åringen har etter rettens syn handlet med viten og vilje. Han var klar over at det ble fraktet betydelige mengder alkohol i lastebilen og at disse varene ble innført til Norge utenom tollmyndighetenes kontroll. Han hadde lånt ut egen lastebil til denne transporten, og var med på å forhåndsklarere passeringen før lastebilen kjørte forbi tollstasjonen. Han har således forsettlig medvirket til grov tollovertredelse, heter det i dommen.

Får ikke kjøre bil i Norge

«De fire tiltalte er domfelt for henholdsvis særlig grov tollovertredelse eller medvirkning til dette. Strafferammen for særlig grov tollovertredelse er bøter eller fengsel inntil to år, men fengsel inntil seks år ved forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse. Retten har funnet det bevist utover en hver rimelig og fornuftig tvil at de fire tiltalte har handlet forsettlig», står det i dommen.

I tillegg til fengsel i 13 måneder er de tre eldste fradømt retten til å føre motorvogn i Norge i en periode på fem år.

Tidligere straffet

Retten mener at 41-åringen i utgangspunktet ikke har hatt en så aktiv rolle som de tre andre i smuglingen, men i og med at han tidligere er straffet to ganger i Norge for grov tollovertredelse, fikk også han samme fengselsstraff som de tre andre.