- Vi stopper personer hvis de ikke bruker blinklysene der de skal, ikke bare i rundkjøringer, men også andre steder. Blir du stoppet kan boten bli 2000 kroner, sier Tømmervold.

Torsdag skrev Adresseavisen om trafikklærer Vigdis Hårsaker som irriterer seg over at trøndere ikke bruker blinklys riktig. Hun har lagt merke til at svært få bruker blinklys i rundkjøringer. Det har også politiet lagt merke til.

- Vår erfaring er at mange bilister er for dårlige til å bruke blinklys, ikke bare i rundkjøringer, men også i kryss og ved innkjøring på motorveier, sier Tømmervold.

VIDEO: Slik bruker du blinklys i rundkjøringen

- Bør bruke blinklys

Selv om mange har blitt stoppet for manglende blinklysbruk av politiet, er det sjeldent det settes av ressurser til å kontrollere nettopp dette.

- Vi prioriterer ikke kontroll av dette. Ser vi noen som bryter vegtrafikkloven blir de stoppet, men vi har ikke patruljer som spesifikt sjekker blinklysbruk i for eksempel rundkjøringer.

Tømmervold er klar på at bilistene bør bli flinkere til å bruke blinklys i flere situasjoner.

- Det er jo ikke bare for egen del at bilistene skal bruke blinklysene. Det er for at de rundt skal se hvor man tenker seg. Hvis folk ser hvor en skal blir trafikksikkerheten bedre, og vi får også en bedre trafikkflyt.

LES OGSÅ: Slik kjører du i rundkjøringer

- Uklart regelverk

Universitetslektor Jan Petter Wigum ved trafikklærerutdanning på Nord universitet sier at lovverket er uklart når det kommer til bruk av blinklys i rundkjøringer.

- Regelverket er ikke helt tydelig på om det skal brukes blinklys når en skal til venstre i rundkjøringer. Det regelverket derimot er helt tydelig på er at du alltid skal blinke deg ut av rundkjøringene.

Wigum mener likevel at alle også bør gi tegn når de skal til venstre i rundkjøringer.

- En rundkjøring er per definisjon et kryss og da skal man gi tegn både når man skal til høyre og til venstre.

Gammel vane

Wigum tror en av grunnene til at så mange ikke bruker blinklyset i rundkjøringene kommer av at folk ikke er vant til å gjøre det.

- Fra gammelt av har folk vært vant til bare å bruke blinklys når de skal ut av rundkjøringer, men de bør også bruke blinklys når de skal til venstre i de samme rundkjøringene.

LES OGSÅ: Blinklysrelasjoner

Politioverbetjent Håvard Tømmervold håper flere vil bruke blinklys, også når de skal til venstre i rundkjøringer. Foto: STEINAR FUGELSØY
Trafikklærer Jan Petter Wigum viser hvordan man skal bruke blinklys i rundkjøringer. Det er påbudt å blinke seg ut av rundkjøringer, men ikke inn i rundkjøringer. Foto: Skjermdump, Adresseavisen