Det ble fredag ettermiddag kjent at 70 storfe har sultet til døde i et fjøs på Fosnes i Namdal. Mattilsynet og politiet beskriver synet som møtte dem som et grusomt syn.

I dag skriver Adresseavisen at Norsk senter for bygdeforskning ved NTNU i 2010 foretok en spørreundersøkelse blant 1500 bønder, hvor én av fem svarte at de har hatt mistanke om vanskjøtsel av dyr på en nabogård. Én av tjue har hatt mistanke om alvorlig vanskjøtsel.

LES MER: Én av fem bønder har hatt mistanke om vanskjøtsel på en nabogård

Innkaller til stormøte

Svenn Ola Fosseng som er lokalleder i bondelaget på Fosnes vil ikke uttale seg om den spesifikke tragedien som har skjedd i bygda. Men sier spørsmålet om hvordan noe sånt kan skje uten at noen har oppdaget det vil bli diskutert.

– Nå venter vi til over helga, vi må få litt tid til å fordøye det som har skjedd. Men så vil jeg samle styret i Fosnes Bondelag, før vi innkaller til et stormøte. På stormøtet skal vi alle diskutere hva vi kan gjøre for å unngå lignende situasjoner i fremtiden, sier Fosseng.

Må prate med hverandre

Fosseng er klar på at han ikke uttaler seg om tragedien som er avdekket, men generelt mener han at noe av svaret ligger i at folk ikke lenger besøker hverandre like mye som før.

–Bønder må stikke innom hverandre. Personlig mener jeg at vi har blitt for dårlige til å ta kontakt med hverandre. Vi må blir flinkere til å dra på besøk og prate med hverandre, sier Fosseng.

Savner et sikkerhetsnett

I dagens papirutgave av Adresseavisen sier leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Asbjørn Helland også det samme:

–Vi må ha et sikkerhetsnett, slik at vi fanger opp dem det gjelder før det går så galt. Men dersom du er for deg selv og sjelden har besøk, så er det en fare for at dette skjer. Det kan være langt mellom gårdene, det blir færre av oss og også selve produsentmiljøet blir mindre, sier Helland.