- Den som har politimyndighet har denne myndigheten enten man har fri, eller er på arbeid som politi.

Det fastslår Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding, skriver Namdalsavisa.

Bakgrunnen er NAs sak om Christoffer Gundersen som ble fratatt førerkortet av en politimann på frivakt. Årsaken var råkjøring.

Pappa Roy Ove Gundersen har svart med å anmelde politimannen.

Som følge av oppslaget ønsker politiet å opplyse om reglene som gjelder for politiet på dette området.

Ikke uvanlig

Etter politiloven § 2 er politiets oppgave blant annet å beskytte personer og eiendom.

- På denne bakgrunn er det ikke uvanlig at politibetjenter griper inn når man kommer over alvorlige forhold som pågår, selv om man ikke er i tjeneste. Vurderingen av om man skal eller ikke skal gripe inn, vil da avhenge av handlingens alvorlighet. Det vil være et spørsmål om det vurderes at handlingen medfører stor risiko for person eller eiendom, og derfor bør stanses/avbrytes, opplyser politiet.

- Uvøren bilkjøring har et farepotesial i seg. For den enkelte tjenestemann som kommer over slik opptreden, vil det være en vurdering om handlingen er så alvorlig at man bør gripe inn for å avbryte risikoatferden, og derved hindre eventuell skade på person eller eiendom.

Vurdering

- Det vil i denne sammenheng også kunne bli en vurdering av om man har tjenesteplikt,  det vil si plikt til å gripe inn selv om man har tjenestefri. Denne plikt er beskrevet i politiinstruksen § 6-2. Etter denne bestemmelsen har man ikke bare en rett til å gripe inn, men også en plikt når «Omstendighetene krever at det gripes inn uten opphold for å verne liv, helse eller vesentlige samfunnsverdier», opplyser politiet i pressemeldinga.