- Jeg er selvfølgelig glad og stolt over at jeg får denne jobben. Samtidig er jeg ydmyk fordi jeg vet at det var mange dyktige kolleger av meg ønsket seg denne jobben, sier Tesli.

Tittelen er «senior national representative» for F-35-programmet. Det vil si at han blir sjef for den norske kontingenten som neste år drar til USA for å utdannes på det nye kampflyet. Blant dem er de seks første pilotene. Av disse er etter det adressa.no erfarer fem tilknyttet Ørland hovedflystasjon.

Til Arizona

Sjef ved Ørland hovedflystasjon, Aage Longva, sier Tesli fikk sjefsjobben fordi han har en rekke egenskaper som passer godt. Tesli er en av de mest erfarne og dyktigste jagerpilotene i Norge, og har også tjenestegjort i utlandet.

- Vi kommer til å være på plass i USA om omtrent et år. Vi drar til den amerikanske basen Luke Air Force Base i Phoenix Arizona. Det blir treningsbasen vår, sier Tesli.

Kan bli først

Flere adressa.no snakket med i går spår at nettopp Tesli blir den første norske piloten som får fly det nye norske kampflyet. Selv er han litt mer forsiktig.

- Jeg blir en av de første som flyr F-35. Det er noe jeg har ønsket veldig lenge. Det blir utrolig spennende å få lov til å være med å bidra inn i det nye kampflyet og forme hvordan det skal se ut for oss på Ørland, sier Tesli.

Får fly neste år

Allerede andre halvdel av neste år overleveres det første norske F-35 kampflyet. Sammen med et til, som leveres i 2016, blir det stasjonert i USA for å brukes til utdanning av piloter, teknikere og andre som skal jobbe med flyene.

- Jeg ser frem til at vi skal begynne å bruke den borte på Luke AFB, sier Tesli, som skryter hemningsløst av det nye kampflyet som trolig kommer til Norge i september 2017.

–Topp moderne i mange år

Han peker på stealth-teknologien, som gjør flyet mer eller mindre usynlig på radar, som en av de viktigste fordelene.

- F-16 er faktisk 40 år i år. Det er bra fly, men F-35 er at det vil være topp moderne i 30-40-50 år fremover. Det vil komme ny teknologi som tas i bruk underveis. Det er viktig at vi gjør denne overgangen slik at vi har de beste flyet for Norge i fremtiden, sier Tesli.

Tre generasjoner jagerflygere foran en Bleriot-maskin, av samme type som Trygve Gran brukte, på flystevnet på Værnes. Fra h. sjef for Ørland hovedflystasjon, Aage Longva, major Martin Tesli og krigshelten og flygerveteranen Wilhelm Mohr. Foto: FRANK CADAMARTERI