Hendelsen skjedde i dusjen etter en gymtime på en ungdomsskole i Sør-Trøndelag tidligere i år.

Jentene, som er i 16-årsalderen, tok bilder av en annen jente i klassen og brukte dette til å mobbe henne.

På bildet hadde jentene fokusert på én kroppsdel, tegnet ring rundt denne og skrevet en ekkel kommentar.

- Bildet ble lagt ut i en gruppe på Facebook og spredd til flest mulig, sier leder Iren Sørfjordmo i Konfliktrådet Sør-Trøndelag til adressa.no.

- Veldig krenkende

I vår ble saken behandlet i Konfliktrådet etter samtykke fra alle partene og deres foreldre.

- Jentene som tok bildet, lovet at de ikke skulle spre det videre, men prøve å få stoppet det så langt det lar seg gjøre. De beklaget veldig at de tok bilde da jenta dusjet, opplyser Sørfjordmo.

Hun understreker at det er straffbart å sende nakenbilder av andre personer og at dette kan få alvorlige konsekvenser også for avsender.

- I denne saken var det et ønske fra den som ble utsatt, sammen med dem som gjorde det, å finne en reaksjon og få snakket sammen. De fikk høre hva dette har medført for jenta som ble tatt bilde av.

Følg adressa.no på Facebook

Ikke unikt

I år har Konfliktrådet i Sør-Trøndelag mottatt 19 saker som omhandler digitale trusler og mobbing på internett eller i tekstmeldinger.

Innunder dette faller saker om mobbing på Instagram, falske profiler i sosiale medier og spredning av nakenbilder, som i tilfellet som omtales ovenfor.

- Mange av disse sakene handler om bildespredning. For eksempel at jenter tar bilder av andre jenter i dusjen på skolen eller at bilder av kroppsdeler legges ut som en fleip. Vi har også hatt ganske unge skoleelever som har opprettet en falsk profil og skrevet masse usanne ting om foreldrene til en annen gutt. Dette er snakk om barn som er under 15 år, sier Sørfjordmo.

- Stor belastning

Noen av sakene er allerede avsluttet, mens andre pågår fremdeles.

I de fleste tilfellene er det snakk om unge mennesker som er opp til 18 år gamle.

- Enten det er nakenbilder eller andre typer, så er det ofte slik at bildene først sendes til én eller to personer, før det spres i en stor målestokk. For dem det gjelder, så vet de ikke hvem som har mottatt bildet, hvem som ser eller hvor det kan ha havnet. Det er en stor belastning for dem som er utsatt og det kan føre til at de ikke vil gå på skolen, nekter å gå ut og isolerer seg.

Politidirektoratets oversikt over anmeldte forbrytelser viser at det i fjor ble anmeldt 274 tilfeller av krenkende uanstendig adferd via data. En økning på 34,3 prosent fra 2012.

Hjelpetjenesten Slettmeg.no har i år behandlet i underkant av 100 henvendelser der nakenbilder eller videoer er blitt publisert ufrivillig på nettet, får adressa.no opplyst.

LES FRA PLUSS: Setter karakter på utseendet til barn på Instagram

Sendte nakenbilde på Snapchat

I Nord-Trøndelag har konfliktrådet hatt syv saker som gjelder digitale trusler og mobbing på internett eller i tekstmeldinger.

Det gjelder nakenbilder, krenkende kommentarer, trusler og støtende meldinger.

I starten av 2014 behandlet de en sak der jenter på en ungdomsskole i Nord-Trøndelag hadde spredt et nakenbilde av en gutt, som først ble mottatt på Snapchat.

- En ungdom sendte bilde av sine edlere deler til en jente, så har hun tatt skjermprint av bildet og det ble lagt ut i sosiale medier, sier rådgiver Sissel Edvardsen i Konfliktrådet Nord-Trøndelag.

Det endte, i likhet med saken fra Sør-Trøndelag, med forsoning mellom partene etter møter hos Konfliktrådet.